Çocuğum Parmak Emmeyi Ne Zaman Bırakacak (I)

Yetişkinler, çocuklar büyüdükçe, onların bazı alışkanlıklarından rahatsız olmaya başlar. Parma emme bu alışkanlıklardan biridir ve okul öncesi çocuklarda normal karşılansa da, okul çağındaki bir çocuk için bu uygunsuz bir davranış olarak nitelendirilir.
6 yaşındaki bir çocuk bu davranışı daha az tekrarlar. Bunun nedeni okul etkinliklerinin ve arkadaşlarıyla oyun oynamanın hayatında daha fazla yer tutmasıdır. Bu yaştaki bir çocuk parmak emme alışkanlığını yalnızken ya da aile bireyleriyle birlikteyken gösterir.
Parmak emme durumu büyüdükçe ortadan kalkmasına karşın, ebeveynler çocuklarının bu alışkanlıklarından bir kerede vazgeçmesini arzular. Çocuklarla bu konuda sıkça tartışılır ve çatışmalar yaşanır. İrade kavgasına dönen bazı durumlar oluşabilir ve bazı aileler geri adım atarken, bazıları uğraşmaktan tamamen vazgeçebilir. Bunun nedeni tam olarak ne yapacaklarını bilememeleridir.
6-7 yaş grubu çocuklarının parmak emmesinin bir çok nedeni vardır. Bazı durumlarda bu alışkanlık yerleşmiş ve değiştirilmesi zor bir davranış kalıbı olarak kendini gösterir. Çocuk duygusal olarak bu davranıştan vazgeçmeye hazır olmayabilir ya da okul ortamında kendisini güvende hissetmiyor olabilir. Kardeşleri ile kavga etmek, boşanma ve ev içinde yaşanan huzursuzklar gibi kontrol edemediği aile problemleri de bu davranışı doğurabilir
Bazı çocuklar okul arkadaşlarının alayı tavırları ile karşılaştığında parmak emmekten vazgeçer. Örneğin Seni Bebek Demeleri. Ben dört yaşındayken parmak emmeyi bıraktm gibi küçük düşürücü sözler çocuğun davranış kalıbının değişmesine ned olabilir. Diğer yandan bu gibi durumları hiç önemsemeyen, olumsuz tepkilere karşılık vermeyen çocuklar da bulunmaktadır.
Çocuğunuza bu konuda yardım edebilmek için öncelikle onunla konuşmalısınız. İkinizin de rahat olabileceği bir zaman seçin. Düşünce ve duygularınızı serbestçe paylaşableceğiniz bir ortam yaratın ve onun parmak emme arzusunun nereden kaynaklandığını bulmaya çalışın. Bunu yaparken mutlaka bu davranıştan vazgeçmesini isteğinizi belirtmelisiniz. Onun da önerilerini dikkate almalı Bu alışkanlığı bırakman için sence ne yapmalıyız benzeri sorularla bunu sadece sizin bir sorununuz olarak değil, ortak bir sorun olarak ele almalı ve birlikte çözmeniz gerektiğini vurgulamalısınız
