Çocuğum Rekabeti Çok Seviyor (I)
Okuma yarışmasında emine’yi geçtim. Ben birinci oldum, herkesi yendim. Ahmet daha bisiklete binemiyor ama ben biniyorum !
Bütün çocukların içinde rekabet duygusu vardır ve ilkokul yıllarında katıldıkları bütün etkinlikler bu duyguyu ortaya çıkaran niteliktedir. Oyunlarda, sporda, sınıfta, sosyal yaşamda ve aile içinde çocuklar sürekli bir rekabet içindedir. Doğru şekilde ele alındığında bu duygu motive eden, enerji veren bir unsur haline gelebilir. Hata bazı çocuklar rekabet duygusu olmadan motive olamazlar.
Bazı çocukların diğerlerinden daha fazla rekabetçi olmasının birçok nedeni vardır Küçük kardeşler büyüklerine yetişmek için genelde tüm konularda onlarla yarışır, birçok konuda kendini zorlar. Fakat genellikle başarısız olurlar çünkü henüz gelişim bakımından yeteri kadar hazır değildirler.
Okullar daçoğu zaman çocukları rekabetçi olmaya iter. Ders notları bazen yüksek sesle okunur, başarılı öğrencilere ödül verilir ve en başarılı, en uslu, en çalışkan ve en düzenli öğrenciler belli edilir. Sadece en iyi ödevler sergilenir ve en güzel kompozisyonlar yüksek sesle okunur. Ayrıca başarılı öğrenciler sıkça öğretmenler tarafından örnek gösterilir.
Takım sporları da rekabetin iki yönlü sergilenmesi bakımından dikkat çekicidir. Takım koçu diğer takımı mağlup edilmesi gereken olumsuz bir topluluk olarak gösterip, zayıf noktalarını öne sürerek nasıl mağlup ediceğini anlatır. Diğer yandan takım arkadaşları da dikkat çekmek ya da öne çıkmak adına birbirleriyle amansız bir yarışa girebilir.
Çocukları rekabetçi olmaya zorlayan aileler de olabilir. Çocuklarının güçlü ve zatıf yönlerini görmezden gelip üzerinde büyük baskı yaratarak onu daha iyi olmaya zorlarlar. Bunun nedeni kendi mağlubiyet duygularını çocuklarının başarılarıyla yok etmek istemeleridir. Öte yandan kendileri de böyle bir baskı görmüş olabilir. Bu davranışın doğru olduğunu düşünerek devam ettiren birçok aile vardır.
