Çocuğum Rekabeti Çok Seviyor (II)

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının birinci kısmı Çocuğum Rekabeti Çok Seviyor (I) konusunu okumak için TIKLAYINIZ
Ailelerin çocuklarını zorlamasının bir diğer nedeni de onu tembel ve motivasyonu bozuk olarak görmeleridir. Rekabet telkin ederek çocuklarını harekete geçirmeye çalışırlar. Sürekli, biraz daha zorlasaydın kazanabilirdin, bir daha ki sefere daha dikkatli olmalısın ya da Senin en yüksek notu alabilecğini biliyorum derler.
Çocuklar için çok zaman ve çaba harcayn aileler istedikleri sonuçları alamadıklarında büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirler. Çocuklarının geri kalmasını istemezler ve bu konuda her şeyi yapmaya hazırdırlar. Nedeni sorulduğunda ise cevap çok açık ve nettir. Dışarıda acımasız bir dünya var ve rekabeti şimdi öğrenmezse gerçek dünyada asla başaramaz.
Girişken olmayan fakat rekabet eden çocuklar genellikle aileleri öyle istiyor diye bu davranış içerisine girer. Ailelerini memnun etmek için bu şekilde davranan çocuklar yeterli kapasiteye sahip olmasalar bile bir şekilde ön plana çıkmaya çalışır, kaybettiklerinde ise büyük hayal kırıklığı yaşar. Bunun nedeni anne babalarını hayal kırıklığına uğratmaktan çok korkmalarıdır.
Çocuğun kendine olan güvenini pekiştirmesi açısından rekabet duygusu, aşırı olmamak koşuluyla yararlı olabilir. Kendine güveni tam olan bir çocuk yenildiğinde yıkılmayacak, yendiğinde ise durumu abartmayacaklardır.
Güvensiz bir çocuk yalnız kazanacağına emin olduğu durumlarda yarışmayı seçer. Rekabet duygusunu içinde taşımayan çocuklar ise, ailelerini memnun etmek için yarışmacı olmaya çalışabiir. Fakatbu sahte bir tutum olacaktır.
Bazı çocuklar kendilerini aşırı bir rekabet duygusuna kaptırır. Daha iyi olmak ve her koşulda kazanmak isterler. Başarılı oldukları zaman ise tutumlarıyla çevrelerini ve arkadaşlarını rahatsız ederler. Aileler de çocuğun b aşırı tutumu nedeniyle rahtsız olur ve çocuklarının başarıya bu denli tutkun olmasını hoş karşılamaz. Bu gibi çocuklar başarısız olduklarında yeniden denemek isteler. Bu istekeri kabul görmediğinde ise hırçınlaşır ve oyunu bozmaya çalışır.
