Çocuğumun Kurallara Uymasını Nasıl Sağlarım (II)

Bu yazı devam yazısıdır. Yazının 1. kısmı için TIKLAYINIZ
• Çok tekrar edin.
Yönergeleri sık sık hatırlatmak ve basit şekilde açıklamak gerekir. Hafıza konusunda fazla iddialı olunmamalıdır. Çok fazla söylediğinizi düşünüyorsanız; nasıl söylediğinize de bakmanız gerekebilir.
• Pozitif olun.
Olumsuz ifadeler ifade edilen şeyin altın çizer. Zihin her zaman olumluyu seçer. Olumsuzluk, çağrışım yapmayı, yani iki zihinsel eylem
gerçekleştirmeyi gerektirir. Önce bir imge kurmayı, ardından da bunun zıddını. Bu, küçük çocuğunuzun gerçekleştiremeyeceği bir zihinsel beceridir. Herhangi bir duruma engel olmak için yapmamasını istediğiniz şeyi değil, yapmasını tercih ettiğiniz şeyi belirtin.
• Tutarlı olun.
İstemediğiniz ya da istediğiniz bir durumla ilgili zamana ve şartlara göre değişen tavırlar sergilerseniz çocuğunuzun aklı karışır. Çocuğun zihninde; “Bazen yapılmıyorsa demek ki başka zamanlar da yapılmayabilir” gibi bir genelleme oluşabilir. Bu nedenle birçok sınırı belirlerken iki kez düşünmenizi öneririm. Markette her şeyi istediği için şikâyet ediyorsanız ve bu sorunu evde konuşup anlaşmaya vardıysanız; (seçtiği bir şeyi alabilir gibi) anlaşmaya sadık kalmalısınız. Markette reyonlar arasında çığlıklar atarak her şeyi almak istediğinde dayanamayıp, aldıklarınız nedeniyle çocuğunuza “çığlık atarak elde etme” fikrini armağan edebilirsiniz. Ya da babayla gittiğinde her şeyi alarak eve gelmemeli. Tutarlılık, hem kendi içinizde hem kendi aranızda olmalı.
• Tedbirli olun.
Kurallarınızın uygulanması için gereken hazırlıkları yapmalısınız. Örneğin yatmadan önce dişlerin fırçalanması gerekiyorsa ve o gün dışarda kalacaksınız önceden fırçasını yanınıza alın. Başkasının eşyalarını karıştırmamasını istiyorsanız, misafirliğe giderken yanınıza onun
oyuncaklarından almalısınız. 3 yaşında bir çocuğun heykel gibi durmasını beklemek gerçekçi olmaz.
