Çocuğunuz Yalan mı Söylüyor?

Çocuğunuz Yalan mı Söylüyor?
Öncelikle yalan söyleyen çocuk ile ilgili olarak ailenin bilmesi gereken şey yalan söyleyen çocuğun anne karnından bu şekilde doğmadığıdır. Yalan söylemek çocuk için bir öğrenme sürecidir ve her ne şekilde olursa olsun aileden herhangi bir kişi yalan söylediği zaman çocuk bu davranışı o kişiden öğrenmiş olur.
Örneğin bu gün için görüşmeyi düşünmediğiniz bir arkadaşınıza hasta olduğunuz yalanını söylemeniz gibi. Eğer siz bu davranışı gerçekleştirirken çocuk yanınızda ise, başka bir gün gitmek istemediği bir yere onu götürmek isterken size hasta olduğu yalanını söyleyecektir.
Çocuklarda Yalan Söyleme Süreci Ne Zaman Başlar?
Çocuklarda yalan söyleme süreci beş ya da altı yaşından sonra başlar. Bu zamana kadar çocuk için yaptığı her şey bir oyun, bir eğlenme şeklidir. Zaten bu yüzden bu yaştaki çocuklara öğretilmesi gereken her şey oyun oynatılarak öğretilir.
Daha sonraki yaşlara doğru ilerlerken hayal dünyası gelişen çocuk bazı olmamış olayları olmuş gibi anlatarak anne ya da babayı endişelendirebilir. Buna yalan demek değil de yanlış davranış kazanma denilebilir. Bu şekilde yalan söylemek çocuk için fazla büyük bir davranış olur. Burada ebeveynlerin yapması gereken çocuğun hayal gücünü engellemeden yapması gereken doğru davranışı kazanmasını sağlamaktır.

Çocuğunuz Yalan mı Söylüyor?
Çocukların Yalan Söyleme Sebepleri
Çocukların yalan söyleme sebepleri ok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin yanlış bir davranışta bulunan çocuk şiddet görme veya ceza alma korkusu ile yalan söyleyebilir. Hayal dünyası geniş bir çocuk sanki çocukları varmış ve bir ev geçindirmek zorundaymış gibi davranabilir.
Arkadaşları arasında popüler olmak isteyen bir çocuk yalan söyleyebilir. Öğretmeninden azar yemek istemeyen bir çocuk yalan söyleyebilir. Fark edildi ise yalan söyleme şekilleri genellikle dışarıdan destekleyici hareketler ile gerçekleşiyor. Bu sebepten daha çok çocuğun çevresinde bireylerin davranış bozukluklarına dikkat etmeleri gerekiyor.
Ebeveynlerin Büyük Hataları
Bazen ebeveynler çocuklara yalan söylemeleri için ortam hazırlar. Gelecekte bu hareketlerinin ne tür bir sorun teşkil edeceğini düşünmeden davranan anne veya babalar, çocuklarına yalan söyletirler.
Örneğin anneye yapılacak bir doğum günü sürprizi için çocuğun ona hasta olduğunu söyleyerek oyalamasını sağlamak veya bu gün babaanneye okul gezisine gitmesi gerektiği için onda kalamadığını söylemesini istemek gibi. Bu tür davranışlar yalan söylemenin çocukta kronikleşmesine sebep olur.
Eleştiri Oklarından Kaçmak İçin Yalan Söylemek
Bazen büyük insanlar bile eleştiri oklarından kaçmak için yalan söyleme ihtiyacı duyarlar. Çocuklar yaptıkları kötü davranışların bir geri dönüşümü olarak daha çok anne ve babaları tarafından eleştiri oklarına maruz kalırlar.
Bu durumda ‘’ben yapmadım, ben orada değildim, benim hatam değildi, bir başkası beni bunu yapmaya zorladı gibi cümleler kurarak bu durumdan kolay kaçış yolu ararlar. Bu durumda ebeveynlerin çocuğu eleştirmek yerine yaptığı davranışın altındaki sebebi araştırmalı ve davranış bozukluğunu giderici etkinliklerde bulunmalıdır. En iyi etkinlik örnek gösterici kitaplar ve filmlerdir.
Ebeveynler Yalan Söyleyen Çocukları İçin Ne Yapmalı?
Ebeveynler yalan söyleyen çocukları için ne yapmalı? Oldukça basit aslında. Önce çocuk olmadan kendileri bir psikolog desteği ile ebeveynliğin getirdiği sorumlulukları öğrenmeli. Sonra çocuk bile olsa karşısındakinin bir birey olduğunu düşünerek hareket etmeli.
Yalan söyleyen çocuğun bir noktada kendi eserleri olduğunu bilerek hareket etmeli ve sosyal hayatında ve gelecekteki hayatında bunun kendisine ve karşısındakine güvensizlik olarak geri döneceğini anlatmanın farklı ve etkili yollarını bulmalı. Çocuğa bununla ilgili baskı yapmadan bu davranışından vazgeçmesini sağlamalı.
