Çocuğunuza Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Çocuğunuza Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz?
Çocuklarda yemek yeme süreci, anne ve babanın tutumu yüzünden bir inat meselesine hatta çocuğun anne ve babasına karşı kullanacağı bir koz şekline dönüşebilmektedir. Yemek süreci, fizyolojik bir ihtiyaçtır. Fizyolojik olarak eninde sonunda elbet gerçekleşecek bu eylem çoğu ailelerde baskı ile zorla yedirmeye ya da sosyal anlamda bir kendini kanıtlama ve iyi ebeveyn olmak için yapılması gereken zorunlu bir şeymiş gibi algılanmaya başlar. Bu durum anne-baba ve çocuk için oldukça tehlikeli bir yemek yeme sürecinin de başlangıcını oluşturabilir. Anne-babaların yanlış tutumu, çocukların yemek konusunu bir koz olarak kullanmalarının başlıca nedenidir.
Normal olarak bir yaşından itibaren çocukların sofraya yetişkin diğer bireylerle birlikte oturması beklenmektedir. Sofrada yaşına uygun yemekleri yetişkinler ile birlikte yemesi beklenir. Çocuk beş yaşına gelene kadar ailenin yemek alışkanlığına ayak uyduramayabilir, anne-babasının yediklerini yemek istemeyebilir. Bu süreçte çocuk üzerinde fazla ısrarcı olmamak, çocuğu yemek yemeye zorlamamak gereklidir.
Çocuğunuzun yemek yeme ile ilgili problemleri var ise ve yemeği size karşı bir koz olarak kullanmaya başlamış ise, yazımızdaki önerilere göz atmanızda fayda vardır. Bu öneriler şu şekildedir:
*Çocuğun kendi yiyeceği yemeği kendisinin seçmesine izin verin. Çocuğun yemek konusuna çok seçici bir çocuk olmasını istemiyor iseniz, kendiniz de bir rol model olarak yemek seçmemelisiniz.
*Yemek yeme ihtiyacı, çocuğun fizyolojik ihtiyaçlarından birisidir. Çocuğunuzun yemek yeme problemi yaşadığı anlarda aklınıza bu gerçeği getirin. Çocuğunuz yemek yiyerek sıra-dışı bir eylem yapmamaktadır. Yemek yeme fizyolojik bir ihtiyaç olduğundan çocuğunuz tarafından da zevkle yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakat baskı ve aşırı yemek yedirme ısrarı, keyif alınması gereken bu süreci eziyete dönüştürebilir.
*Çocuk, yemek konusunu ilgi çekmek için bir koz olarak kullanmaktan çekinmez. Etrafındakilerin ve ebeveynlerin ilgisini ve dikkatini çekmek için yemek yememek konusunda direnir. Çünkü çocuk yemedikçe anne veya baba yemesi konusunda ona ısrar etmekte, ilgi göstermektedir. Oysa çevresinde hiç kimse çocuğun yemek yemesi konusunda ilgilenmez ise ve ebeveynler yemek konusunda ısrarcı olmaz ise yemek konusu bir koz olmaktan çıkar. Çocuk yemek konusunu bir ilgi aracı olarak kullanmadan, kendi kendine karnını doyuracaktır.

Çocuğunuza Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz?
Yemek Yememe Konusunda İki Farklı Örneği Ele Alıp İnceleyelim:
Örnek 1:
Çocuk akşam yemeğinde yemek istemiyor. Çocuğun annesi ısrar ederek çocuğun yemesi konusunda baskı yapıyor. Annenin tüm bu ısrarına ve baskısına rağmen, çocuk ‘yememekte’ kararlı! Çocuk yerinden kalkıyor, anne de onun arkasından kalkıyor ve elinde tabakla çocuğun peşinden koşturarak, ‘hadi son lokma’ diyor. Anne farkında olmadan çocuğa yemek yemesinin fizyolojik bir ihtiyaçtan çok ısrar sonucunda olan bir şey olduğu imajını yansıtıyor. Böylelikle yemek merasimleri eziyete dönüşüyor.
Örnek 2:
Akşam yemeği masası hazırlanırken, çocuğa gerekli bilgilendirme yapılıyor. Çocuğa şu mesaj veriliyor: ‘Akşam yemeği için masayı hazırlıyorum. Birazdan yemek yemeye başlarız ve yarım saat içinde yemeklerimizi yemiş ve bitirmiş oluruz. Sonra ben masayı kaldırırım. Masayı kaldırdıktan sonra sana özel yemek hazırlamam. Ayrıca yemekte bir şey yemeyip de yemekten sonra bir şeyler atıştırıp karnını abur cubur ile doyurmana da izin vermem.

Çocuğunuza Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz?
İkinci örnekte, çocuk akşam yemeğine gelmezse aç kalacağını ve ona bir daha yemek verilmeyeceğini anlamalıdır. Sabaha kadar aç kalan bir çocuk eninde sonunda mutlaka acıkacak ve yemeğini yiyecektir. Çocuk, fizyolojik bir ihtiyaç olan yemek ihtiyacını eninde sonunda karşılayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken tek bir husus vardır: kararlı davranmak! Eğer ki çocuk yemek masasında yemek yemeyip ardından acıktım derse ve anne de dayanamayıp ona bir şeyler verirse, çocuk bunu aklına kazır ve her an bu kozu kullanır. Önemli olan, kararlı davranmak ve çocuğunuza bu kararlı tavrınızı göstermektir.

Çocuğunuza Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz?
Yemek Yememe Sorununa Karşı Çözüm Önerileri
*Yemek saati geldiğinde çocuğunuzu yemek masasına çağırınız. Çocuğunuzun tabağına yiyebileceği kadar yemek koyunuz ve yememesi durumunda iki kereden fazla ısrar etmeyiniz.
*Çocuk dönem dönem farklılaşır ve değişir. Çocuk her dönem iştahlı olacak diye bir kural yoktur. İştahsızlık dönemlerinde yemiyor korkusu ile çocuğa baskı uygulamayın.
*Çocuk yemek yemeden masadan kalkarsa, aynı öğün saati içerisinde ona abur cubur vermeyin.
*Israrcı olmamak bu işin temelinde olan ilk kuraldır, bunu unutmayın.
*Çocuğu her yemeği yemesi konusunda ısrarı davranmayın veya zorlamayın. Çocukların damak zevkleri yetişkinlerden farklıdır. Yemek istedikleri yemekler de bu sebeple farklıdır.
*Yemek yememek, nasıl ki çocuğun kendisinin yaptığı bir tercih ise; yemek yememe tercihinin bir sonucu olan aç kalmak da çocuğun bir seçimi olacaktır. Gerekirse çocuğun sabaha kadar aç kalmasına izin verilmelidir. Aç kaldığını ve bunun kendi tercihi sonucunda gerçekleşen bir durum olduğunu anlayan çocuk, bir daha yemek yemediğinde devamında gelecek bu sürecin farkında olur.
*Çocuk yemek yemesi için korkutucu ifadeler ile tehdit edilmemelidir. Bu tarz söylemler çocukta farklı korkular oluşmasına neden olabilir.
