Çocuklar Neden Yalan Söyler..¿

  • 1 Star
    Loading...

Küçücük yaştaki çocuğum bana yalan söylüyor!

Bu serzenişi o kadar sık duyar oldum ki ‘Çocuklar neden yalan söyler?’ sorusunun yanıtını aramaya başladım. Bulduğum yanıt  bildiğimiz gibi değil sevgili ebeveynler!

Çocuk ile yalan kelimesi yan yana gelince önce çocuğa sonra da kendimize bakmamız gerektiğini öğrendim.

Şöyle ki;

Eğer 5 yaşından daha küçük bir çocuğunuz varsa ve size yalan söylediğini düşünüyorsanız rahat olun. Çocuğunuz sadece hayal kuruyor olabilir!

5 yaş altı çocuklar henüz hayal ile gerçeklik arasındaki farkı ayırt edemezler. Bu nedenle hayalini kurdukları şeyleri çevrelerine gerçek çevrelerine gerçek gibi aktarabilirler. Bu onların gelişimi için son derece önemli bir eşik ve iyi bir gelişim göstergesi.

Peki bu eşikte biz ebeveynler ne yapmalıyız, daha doğrusu yapmamalıyız?

Çocuğumuza ‘asla yalancı’ dememeliyiz mesela. Hayal ile gerçeği ayırt edemeyen bir çocuğa ‘yalancı’ dediğimizde kendisinin ailesi tarafından ciddiye alınmadığı, söylediğinin gerçek olmasına karşın yalancılıkla suçlandığı mesajını vermiş olursunuz aman dikkat!

Yani çocuğunuz yatağında bir inek olduğunu söylediğinde ona daha sevecen davranıp, söylediklerini ciddiye aldığınızı ona hissettirmeniz şart.

Peki çocuklarımız 5 yaşından büyükse ve gerçekten sıklıkla size yalan söylüyorsa ne yapacaksınız?

Uzmanların bu durumlara ilişkin en net uyarısı şu:

“Kendinize dönüp bakın”

Yani anne ve babalar yada çocuk için rol model teşkil eden kişiler çocuğuna ne sıklıkla yalan söylüyor bunu analiz etmeniz şart.

Yemeğini yemesi için, odasını toplaması için, biraz sessiz olması için çocuklarımıza söylediğimiz ‘pembe’ dediğimiz yalanlar bile onları yalan söylemeye eğilimli hale getirebilir.

Farkına varmadan üçüncü şahıslarla olan ilişkilerimizde söylediğimiz yalanlar da çocuklarımızda aynı durumun gelişmesine neden olabilir.

Evdeki bir durumu komşunuza olduğundan farklı şekilde anlattığınıza şahit olan çocuğunuzun da arkadaşlarıyla sohbetlerinde bu yolu izleyebileceğini hatırlamakta fayda var.

Unutmayın! Çocuklar bizim aynamız!

Çocuğunuzun size yalan söylediğini mi düşünüyorsunuz? Ona yalancı demeden önce bir daha düşünün!

OKUYUCU YORUMLARI