Çocuklarda Haksızlık Serzenişi (I)

Çocuklar Neden İnatlaşır?
  • 1 Star
    Loading...

“Bilal arkadaşlarında kalabiliyor ama!” , “Serkan’ın televizyon seyretmesine izin veriyorsunuz, bu haksızlık!”

Çocuklar neyin adil olup olmadığına o anki hisleriyle karar verir. Mantıklı düşünemez ve sadece kendi bakış açılarından olayları değerlendirirler. Bir hafta önce ona iki tişört almış olsanız dahi, ağabeyi ya da ablasına yeni bir şey alındığında, “Bu haksızlık, bana da alın!” diyebilirler.

Geç saatlere kadar sürebilecek programları, ertesi gün erken kalkacak olması nedeniyle seyrettirmediğinizde çocuğunuzun tepkisini almanız mümkündür. Çünkü çocuklar yarını değil anı yaşar ve yapmak istedikleri şeylerin gerçekleşmesini beklerler. “Bu haksızlık! Hiçbir şey istediğim gibi olmuyor.” diyerek öfkelendiğinde şaşırmamalısınız. Bu durumda yapacağınız hiçbir açıklama onu tatmin etmeyecektir.

Ebeveynler bu tür durumlarla karşılaştıklarında bir çelişki yaşar. Durumu çocuklarına açıklamak ve çocuklarının, hayatın bazen hiç de adil olmayabileceğini anlamalarını isterler. Nitekim bu tip duygu patlamaları yaşandığında, çocukların söylenilenleri dinlemeleri beklenemez. Onların tek önem verdiği şey o anki hisleridir.

Anne ve babalar çocuklarını mutlu etmek ister. Fakat çocuklar kendilerine adil davranılmadığı duygusunu yaşadıklarında söyleyebileceğiniz ya da yapabileceğiniz hiçbir şey onları mutlu etmeyecektir. Bu durum ebeveynler için oldukça zordur. Üzülebilir ve bir tek kendi çocuklarının mı bu tip davranışlar sergilediğini merak edebilirler.  Fakat bilinmelidir ki bu tip durumlar bütün ailelerde yaşanmaktadır.
Çocuk haksızlık yapıldığından şikâyet ettiğinde, ebeveynler onu sakinleştirmeye çalışabilir, dikkatini başka bir yöne çekebilir ya da kendi kendine sakinleşmesini bekleyebilir. Bazı durumlarda çocuğun bir süre odasında kendi başına kalarak olayı unutmaya çalışması ve kendini kontrol edene kadar odadan çıkmaması yerinde olur.

Bazı çocuklar çabuk sakinleşir, bazıları ise uzun zaman kızgın ve mutsuz kalabilir. Yine de bu olumsuz duygular geçicidir. Çocuk bu haksızlığa uğramışlık duygusu içerisindeyken, ona öğütler vermekten ve uzun konuşmalar yapmaktan kaçınılmalıdır. Böyle zamanlarda çocuğun duymak isteyeceği son şey, dünyanın o kadar da adaletli bir yer olmadığıdır. Özellikle 6-9 yaş arası bir çocuğun bu hisler içindeyken başka insanların yaşadığı talihsizliklere odaklanması çok zordur.

muğla escort bayan

OKUYUCU YORUMLARI

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro