Çocuklarımın Kavga Etmelerini Nasıl Engellerim? (III)

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının 1. ve 2. kısım bağlantıları için aşağıdaki linkleri kullanınız
Çocuklarımın Kavga Etmelerini Nasıl Engellerim? (I)
Çocuklarımın Kavga Etmelerini Nasıl Engellerim? (II)
Kardeş rekabeti, ailede yeni bir bebek doğduğunda başlar. Daha önce anne babasının sevgisini paylaşmak zorunda kalmayan çocuk, bu durum karşısında âdeta bir şok yaşar. Diğer yandan üçüncü çocuklarını dünyaya getiren bir çift ortanca çocuklarına dikkat etmelidir. Çocuk kendisini yalnız ve dışlanmış hissedebilir. Bu durum diğer çocuklara normalden fazla sevgi ve
ilgi gösterilerek aşılabilir. Çocukla duyguları hakkında konuşmak ve ona ne hissettiğini sormak da oldukça yararlı olacaktır.
Kardeşler arasındaki sorunu çözmenin en iyi yolu onlarla konuşmak, sınırlar belirlemek ve onlardan neler beklediğinizi dile getirmektir. Onları, “Haksız olduğunu düşünüyorsan bunu kardeşine söyle.” “Sana vurmasının ya da seninle dalga geçmesinin seni üzdüğünü belirt.” , “Eğer çok öfkelenir ve kardeşine vurmak istersen gel bana söyle, durumu birlikte çözelim.” , “Bazen kardeşini de oyunlarına almalısın.” şeklinde yönlendirerek durumdan hiç hoşnut olmadığınızı hissettirmelisiniz. Eğer kurallar koymazsanız olumsuz davranışlarını onayladığınızı düşüneceklerdir.
Çocuklarınızı kavga ederken yakalarsanız, durumu onlarla sakince konuşmalısınız. Eğer gerekiyorsa dışarıdan birisiymiş gibi davranmalı ve her iki tarafı da dinlemelisiniz. Dinledikten sonra taraf tutmamanız, uzlaştırıcı olmanız ve çözüm önermeniz son derece önemlidir.
Bazen çocuklar niçin kavga ettiklerini söylemeye çekinir. Kızgın olduklarından, nedenini bilmeseler de kendilerini rahatsız hissedecek ve duygularını paylaşmak istemeyeceklerdir. Bu sıkıntıların nedenlerini siz açıklamaya çalışıp, “Belki Nicole’ün oynadığı oyuncakla oynamak istemiş olabilirsin, ne dersin?” ya da “Sakın Mehmet daha fazla televizyon seyrettiği için kızmış olmayasın?” diyerek yardımcı bir tavır takınabilirsiniz.
