Ergenlik Çağındaki Çocuklarla Nasıl Konuşulur?

  • 1 Star
    Loading...

Ergenlik dönemi içindeki gençle iletişim kurmak genellikle birçok zorluk içerir. Bu dönemde hayatında fiziksel ve psikolojik olarak birçok değişim meydana gelir.  Bu değişime uyum sağlamak bazen zor olduğu için anne babanın bazı noktalara dikkat etmesi gerekebilir.

Ergenlik Dönemindeki Çocuklarla Nasıl Konuşulmalı?

  • Bu dönemdeki gençlerin çoğunluğu tepkisel konuşmaya meyillidir. Bu yüzden eğer bir sorunu çözmek için konuşacaksanız ortamın rahat olması sağlanmalı ve resmi hava olmamalıdır. Doğal ve samimi olmak iletişimin güçlü olması için idealdir.
  • Ergenlik döneminde iletişim kurmak için anne baba olarak öncelikle kendinize samimi davranmaya çalışın. Anne babaların çoğu bu dönemde kendi isteklerine göre çocuğun geleceğini düzenlemek ister. Eğer güçlü bir iletişim olmasını istiyorsanız onun kararlarına saygı göstermeyi öğrenin. Bunu konuşurken de belli edin.
  • Çocuğunuza ders verici olmak yerine onun konuşmasını destekleyici bir yaklaşımda bulunun. Bu dönemde en sevmedikleri şey herkesin onlara ders vermeye çalışmasıdır.
  • Onunla konuşurken sadece olumsuz yönlerine odaklanmayın. İyi yönlerini de ortaya çıkarın hataları üzerine de konun. Genel olarak eğilim hatalar üzerinden konuşma yapmak şeklindedir. Bu onun hem güvenini zedeler hem de ağırlıklı olarak tepkisel konuşmasına, yıkıcı davranmasına neden olur.
  • Çocuğunuzla sadece sorunlar üzerinden kısıtlı konuşma yapmayın. Ergenlikteki çocukla konuşmak, farklı bakış açılarını da değerlendirmeniz demektir. Anne baba olarak onun hayal gücünü ve isteklerini yok eden değil destekleyen konuşmalar yapın. Örneğin bir hayalini size anlatıyorsa bitirmesini bekleyin ve hayalle ilgili yorum yapın. Bu onda tarafsız bakış açısı geliştirmesini de destekleyecektir.
  • Onun tepkisel konuşmalarının çoğu aslında sizin tavrınızın bir yansımasıdır. Kendinize de öz eleştiri yapın. Onunla iyi bir arkadaş olmamış olabilirsiniz. Anne baba olmanız ona sadece baskı ve kural getirmeniz demek değildir. Her şeyi paylaşmak da demektir.
  • Eğer ısrarlarınıza rağmen sizden kaçıyorsa, konuşmak istemiyorsa bir süre onu sıkmayın. Belki de sizden ve kurallarınızdan çok bunalmıştır. Onu sevdiğinizi ve her zaman yanında olduğunuzu belli edin. Bu onun kısa bir zaman içinde sizinle tekrar iletişime geçmesini sağlar. Eğer daha uzun bir süre sizinle iletişime geçmezse ve bir uzmana başvurabilirsiniz.
  • Ergenlik dönemindeki çocuk ya da genç, kendi kararlarına göre davranmayı ister. ona verdiğiniz emir ya da tavsiyeler ek önemli değildir. Bu yüzden onunla iletişimde olun ve kararlarına saygı duymayı öğrenin. Tehlike içeren durumlarda durumun önemini ve tehlikesini anlatabilirsiniz. Bunu fark etmesi için onun dilinden konuşmaya çalışın.
  • Çocuğunuzla güçlü iletişim kurmak için her gün birlikte yemek yiyin ya da televizyon izleyin, sohbet edin. Bazen ortaya bir konu atıp tartışabilirsiniz. Özgürce ve güvenli şekilde kendi istediği şeyi paylaşması, düşüncelerini açıklaması onun her bakımdan daha iyi gelişmesine katkı sağlar.
OKUYUCU YORUMLARI