Okula Adaptasyon Planlaması Nasıl Yapılır? (I)

Çocuğun okula başlaması ile ilgili ön hazırlıklar yapıldıktan sonra, aile de buna hazır olduktan sonra, sırada çoğu ailenin en çok endişelendiği aşama başlar; çocuğun okula alışması. Çocuğu okula en kolay yoldan hazırlamak ve bu ilk denemesini yumuşak bir geçişle başarmasına yardımcı olmak içi aile ve yakın çevresinin yapabileceklerini uzaktan yakına, zamana bölerek ele alalım.
Okula başlamadan 1 ay önce
– İştah arttırmak; Okula giden ve sorun yaşamayan akranlarıyla görüşmeler organize edilebilir. Arkadaş, akraba, komşu vb. başka çocukların okula gittiğini, okulda neler yaptığını, değişik ve eğlenceli zamanlar geçirdiğini fark eden çocuk kendiliğinden ilgi duymaya ve merak etmeye başlayabilir. Ancak bulunulan ortamlarda başka ebeveynlerin; “ilk başta çok zorlandık, çok ağladı, gitmek istemedi” gibi olumsuz yaşantılarını anlatmamaları önemlidir. Onun bir çocuk olması anlamadığı anlamına gelmez. Konuşulanlara dikkat etmek gerekir. Anneler keyifle çay içerken çocuklar sadece oyun oynamazlar. Etrafta olup biteni sessizce kaydederler ve zamanı gelince kullanırlar. Bu nedenle çevre kontrol altında tutulmalı ve olumlu yaşantıların paylaşılması önemlidir. Çoğu kez annenin; “çok güzel, dene bak! ” demesi işe yaramazken, bir başkasını yerken gören çocuk denemek ister. Bu tamamen doğal ortamın getirdiği bir kolaylıktır.
– Normalliği kaybetmemek; Okula başlama, sınıf, arkadaşlar, eğitim, eğlence
vs. tüm bunların okulun bir parçası olduğu ve okulun da normal yaşamın döngüsü içinde normal bir aşama olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Elbette çocuğun okula başlayacak olması bizim için bir ilktir ancak gerçek hayatın içinde çok sıradan bir durumdur. Kendi içimizde de bu durumu ne kadar “normal” olarak algılarsak, çocuk da o kadar hızla kabullenecektir.
