Okula Adaptasyon Planlaması Nasıl Yapılır? (III)

andol
  • 1 Star
    Loading...

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının 1. ve 2. kısımlarını okumak için aşağıdaki bağlantıları kullanınız

Okula Adaptasyon Planlaması Nasıl Yapılır? (I)

Okula Adaptasyon Planlaması Nasıl Yapılır? (II)

– Normalliği kaybetmemek; Evet, bu madde yukarıda da yazıldı ve hayır, yanlışlık yapılmadı. Okula başlamanın normal bir şey olduğu, yemek yemek ya da uyumak kadar olağan bir durum olduğunu hatırlamak için tekrarlanıyor. Bu yeni aşamaya ulaştığı için sevinip heyecanlanmak normaldir. Ama bu kıvanç dolu bir sevinme olmalıdır, şaşkınlık ve hayret içeren bir sevinç değil.

– Rahatlamak; Okulun ilk günlerinde neler olacağım, neler yaşanacağını zihinde canlandırmak, ilk kez bir başka yere ve kişiye evlat emanet etmek oldukça gerginlik verici ve kaygı hissettirici durumlardır. Ancak yaşanan tüm duyguların sözlerimizle olmasa bile bedenimizle ifade edildiği hatırlanmalı ve çocuğa bu gerilimin hissettirilmemesi gerekir. Olumlu düşünün ve rahatlayın.

– Günü birlikte planlamak; Tüm aile bir akşam ya da hafta sonu sabah okullu yeni yaşamın planını yapabilir. Çocuk böylece okula gittikten sonra evde neler olacağını ve annesinin nerede olacağını öğrenmiş olur, merakı azalır. Okula servisle gidecekse sabah kaçta geleceği, eve döneceği saatleri henüz bilmediği için çocuğun anlayabileceği sembollerle anlatılabilir. (Babanın eve gelmesi, yemek zamanı, banyo zamanı, parka gidilmesi vb.) Okuldan sonra yapılacaklar ve evde geçirilecek zamanla ilgili konuşulabilir. Soru işaretlerinin az olması ve belirsizliklerin netleşmesi çocuğu rahatlatan adımlardır.

Okula başlamadan 1 gün önce

– Sakinleşmek; Son günü telaşsız ve rahat geçirmek gerekir. Çocuğun iyi bir uyku uyuması için banyo yapılabilir, keyif aldığı kitaplar okunabilir. Suni kutlamalar ya da abartılı hazırlıklar yapılmasına gerek yoktur. Ancak sabah okula gideceği için uyandığında yapacakları hakkında konuşulabilir. (Kahvaltıyı yeni arkadaşlarınla yapacaksın, bu yüzden güzelce elimizi yıkayıp, dişlerimizi fırçalayıp giyineceğiz, yatağını toplamayı ve saçlarını taramayı da unutmayalım.) Fazla yorucu aktiviteler yapmamak ve mümkün olduğu kadar diğer günlerle aynı saatte yatarak rutini değiştirmemek tercih edilmelidir. (Bu rutin gece 12’dc yatan ve sabah 9’da kalkan çocukları kapsamamaktadır. Bu şekilde bir düzen varsa, bu durum birkaç hafta önceden düzeltilmelidir.)

– Bilgilendirmek; Daha önce yapılan planı anımsatmak, yarın günün nasıl geçeceğini anlatmak gerekir. Çocukların sık hatırlatmalara ihtiyaç duyduğu düşünülüp, hazırlıklar birlikte yapılabilir. Her durumun farkında olması ve ertesi gün şaşkınlık yaşamamasını sağlayacaktır.

Okul günü

– Hazırlık; Sabah çocuk telaşsız ama neşeyle uyandırılıp hazırlanmalıdır. Sevilen bir şarkı ya da tekerleme söylenebilir. Bu yeni durumun heyecan paylaşılabilir. Çocuk endişeli ve isteksiz görünüyorsa, hatta gitmemek için direniyorsa sakince yaklaşılmalı ani tepkiler verilmemelidir. Daha önceki ziyaretler, tanışmalar, arkadaşlarının anıları hatırlatılıp ikna edilmeye çalışılabilir.

trabzon escort bayan

OKUYUCU YORUMLARI

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro

<