Çocuğum Derslerinde Gerçekten Başarılı mı? (II)

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının 1.kısmı için TIKLAYINIZ
Çocuklar gerçekten de durumlarını son derece iyi bilir. “Yazım kurallarından hiçbir şey anlamıyorum.” ya da “Herkesten önce okuyorum.” gibi cümleler duymak sizi şaşırtmamalıdır.
Bunların yanı sıra çocuklarınızın arkadaşları ile konuşabilir, dersler ve derslerde yapılanlar hakkında gerçekçi bilgiler alabilirsiniz. İşlenen konuların diğer sınıflar ile paralel gidip gitmediğini de öğrenebilir, programa göre öğretmenin hangi dersi işleyeceğini ya da işlemesi gerektiğini biraz araştırma yaparak tespit edebilirsiniz. Çocuğunuzla ilgili sorularınız olduğunda mutlaka öğretmeni ile görüşmelisiniz. Ondan sınıf geneli ile bir kıyaslama yapmasını isteyebilir, uygulanan konunun çocuğunuz açısından güçlük derecesini anlayabilirsiniz. Aynı zamanda öğretmenine çocuğunuzun performansını nasıl artırabileceğini sormayı ve bu konudaki önerilerini almayı da unutmayın.
Karneler öğretmen veli ilişkisinin standart araçlarıdır. Fakat yorumların değil de sadece notların yazılması çocuğunuz ve ders başarısı hakkında size yeterli bilgi vermekten uzaktır. Acaba herhangi bir dersinden ‘B’ almış olması çocuğunuzun gerçekten bu derste başarılı olduğunu ve ödevlerini zamanında yapıp teslim ettiğini gösterir mi? Çocuğunuzun hem iyi not almasını ister hem de etkili bir şekilde öğrenmesini beklersiniz. Ne yazık ki notlar çoğunlukla çocuğun konulara hâkimiyet derecesini göstermez. Orneğin bir ikinci sınıf öğrencisi çok düzgün yazı yazmasına rağmen öğretmenin ondan istediği büyük puntolarla yazamadığından kötü not almıştır. Oysa bu onun kendisinden yaşça büyük bir öğrencinin elyazısı standardma sahip olduğu gerçeğini değiştirmez. Bir başka öğrenci matematikte başarılı olmasına karşın belirli bir matematik konusunda zorlandığında bu durum çocuğun genel matematik becerisini yansıtmayacaktır. Çocuğunuzu tanıdığınızdan ötürü, bazen aldığı bir notu fazla iyi olarak değerlendirebilirsiniz.
