Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi ve Kişiliğin gelişimi
Aileler, çocuklarda tuvalet eğitimi konusuna önem verirler. Çocuklarının bir an önce tuvalete alışmalarını isterler. Ancak kimi ebeveynler aceleci davranarak bu konuda yanlış bir yol izlerler. Öyle ki kimi titiz anneler;
- Tuvalet eğitimini bir an önce alsın,
- Tuvaletinin geldiğini haber versin,
- Altı sürekli kuru kalsın,
- Tuvaletini annenin istediği zaman yapsın gibi sağlıksız düşüncelerle çocuğa, baskıya ve utandırmaya dayalı yanlış tuvalet eğitimi verebilmektedir.
Yanlış tuvalet eğitimi çocuğu suçluluk, başarısızlık ve güvensizlik gibi olumsuz şartlanmalara itebilir. Bu dönemde çocukların tuvaletlerini tutabilmeleri büyük ilgi görür. Böylelikle çocuk toplumun iyi-kötü, doğru-yanlış, ayıp günah gibi yargılarıyla karşılaşır ve bu yargılar içinde kendi kişiliğine yer edinmeye çalışarak seçimler yapar.
Bu süreçte çocuğun irade gücü şekillenir, bağımsızlık ve onur duygulan gelişir; kendi kendini denetleyebilme yeteneğinin temelleri yine bu dönemde atılır.
maltepe moto kurye
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi kişilik yapılarının şekillenmesine de yön verecektir.
Sürekli çocuğunu takip eden, her an tetikte bekleyen “Aman ha yapma, dur dokunma, cısss, öcü, kaka…” gibi korku ve ayıplama sözleri sarf eden kimi anneler, tuvalet eğitiminde kısa sürede mesafe alacaklarını düşünmekte; sonuçta tuvalet eğitimi çocuk ile aile arasında bir savaşa dönüşmektedir. Bunun sonucunda ise çocuk aşırı titiz, inatçı, bencil, vurdumduymaz yahut kılı kırk yaran, kuruntulu bir karakter yapısına sahip olabilmektedir.
kartal moto kurye
Bu dönemde anne babaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta; çocuğu ağır söz ve cezalarla korkutarak duygularını zedelememeleridir. Bu nedenle ebeveynler tuvalet eğitimini ciddiye almalıdır.
Çocuklar Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olurlar?
Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren birtakım ipuçları vardır. Eğer çocuğunuz;
- Yürüyüp oturabiliyorsa,
- Yetişkinleri taklit edebiliyorsa (kaşık-çatal kullanmak gibi),
- Konuşuyorsa,
- En az 3 saat kadar altını ıslatmadan durabiliyorsa,
- Öğle uykularından genellikle altını ıslatmadan kalkıyorsa tuvalet eğitimine hazır demektir. Ancak yine de çocukları en iyi tanıyan aileleridir.
Her çocuğun gelişim süreci diğerinden farklıdır. Ortalama olarak çocuklarda tuvalet eğitimi, çocuğun durumuna göre 15 ile 30. aylar arasında verilmelidir. Yolculukta veya tatildeyken tuvalet eğitimine başlamak için eve dönüş zamanını beklemek faydalı olacaktır.
Çocuğunuzun bakıcısı değişecekse, hayatınızda taşınma gibi bir değişim olacaksa, eğitime hemen başlamamak daha doğru olur. Zira çocuğun çevresine uyum sağlaması önemlidir.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi İçin Öneriler
- Çocuğunuza tuvalet yapmanın herkes için gerekli ve doğal olduğunu anlatın.
- Tuvaletin sifonuna basmak, çocuklar için eğlencelidir. Tuvaletini yaptıktan sonra sifonu ona çektirin.
- Hoşuna gidecek bir oyuncağı, tuvalete oturmasını sağlamak için kullanabilirsiniz.
- Tuvalet eğitiminin sürdüğü günlerde çocuğunuza giyip çıkarması kolay giysiler giydirin.
- Tuvalet ihtiyacı geldiğinde size haber vermesi için aranızda onun hoşuna gidecek şifreli kelimeler kullanın.
- Çocuklarda tuvalet eğitimi konulu kitaplar okuyup, ona anlayabileceği hikâye ve masallar anlatın.
- Tuvaletini yaptıktan sonra çocuğunuzun temizlenmesine özen gösterin. Özellikle kız çocuklarının temizliği, enfeksiyon kapmamaları için önden arkaya doğru olmalıdır. Temizleme işlemi bittikten sonra eller yıkanmalıdır.
- Eğer çocuğunuz henüz tam olarak yürüyemiyor ve konuşamıyorsa, bu, tuvalet eğitimine başlamak için henüz erken olduğunu gösterir. Tuvalet alışkanlığı edinme yaşı çocuktan çocuğa değişiklik gösterecektir.
- Hiçbir zaman çocuğunuzu korkutmayın ve utandırmayın; “Yine mi altına yaptın!” “Ne kadar pis çocuksun!” “Keserim!”, “Yakarım!” gibi tenkit ve tehditlerde bulunmak, çocuk gelişimi açısından oldukça tehlikelidir.
- Çocuk tuvalet eğitimine çok çabuk alışamayabilir; bu durumda sabırlı olmak, onu korkutmamak ve hemen pes etmemek gerekir.
