Çocuklarla Etkili İletişim

Çocuklarla Etkili İletişim
  • 1 Star
    Loading...

Çocuklarla Etkili İletişim

Ebeveyn-çocuk ilişkisinin temelini etkili iletişim oluşturur. Çocuklarla kurulacak doğru iletişimin yöntemleri vardır. Tüm anne ve babalar çocuklarında öz güven, sosyal çevresine, yaşadığı toplumun diğer üyelerine karşı saygı ve duyarlılık, sorumluluk bilinci gibi toplumsal ve sosyal benliklerin olmasını ister. Fakat bu sosyal benliklerin çocukta oluşabilmesi için öncelikli adım ailedir. Uzmanlar aile ve çocuk arasındaki etkileşimin şeklinin yine çocuk ve aile arasındaki etkili iletişimin nasıl olduğuna bağlarlar. Aile ve çocuk arasındaki etkili iletişimin kuvvetlenmesi için olması gereken bazı davranışsal durumların oluşması gerekir.

Etkili İletişim Adına Tutarsız Davranışlar Göstermemek

Ebeveynler davranışlarında kararlı olmalıdırlar. Çocuk bazen, mantıklı ve doğru kararlar ile hareket eden anne ve babasına karşı kızabilir, asi tavır sergileyebilir. Çünkü doğru kararlar çocuk tarafından hemen fark edilemeyebilir. Alınan kararın doğruluğunun anlaşılması uzun sürebilir.

Bu yüzden aileler aldıkları kararlarda ve koydukları kurallarda geri adım atmadan sabit ve kararlı bir duruş sergilemelidirler. Zamanla kararın doğruluğunu anlayan çocuk, o davranışı benimser, davranışı yapmaya yönelir. Ailenin yaptırımlarını kararlılıkla sürdürmesi çocuğun, doğruyu görerek aileye olan güvenini arttırır. Güven duygusu oluşan çocukta aile ve çevre ile olan etkili iletişimi kuvvetlenir.

Açıklama Yaparak Özgüveni Arttırmak

Çocuğu önceden belirlenen durumlara karşı hazırlamak özgüvenini arttırır. Buna bağlı olarak çocuğun gireceği ortama hazırlık yapılması, eğitim öğretim dönemine başlarken duygusal anlamda hazırlanıp, ihtiyaçlarının temin edilmesi çocuğa özgüven verir.

Çocuğa rutin kurallar ile ilgili eğitim verilirken açıklama yaparak konuşulmalıdır. Uyulması gereken kurallar davranışa döküleceği zaman, çocuğun aklına bir uyaran halinde gelir. Kurulan bu etkili iletişim çocuğun doğru davranış yapmasını sağlamıştır. Doğru davranış örneği gösteren çocuk, çevresi tarafından onaylanır. Ailesinden edindiği doğru davranış kuralları takdir edilen çocuklarda özgüven oluşur. Çocukta ailesine karşı olan güven ve inanç artar. Bu sayede onlardan gelen uyarı ve kuralları dikkate almaya başlar.

Çocuklarla Etkili İletişim

 

Kendini İfade Edebilen Cesaretli Çocuklar yetiştirmek

Kurulan iletişimde çocuğa cesaret vermek önemlidir. Cesaretlendirmeye başlarken ona küçük sorumluluklar verilmelidir. Sorumluluklar uygulanırken çocuğa karşı kibar ve nazik cümleler kullanılmalıdır. Çocuk ile empati yaparak eğlenceli bir şekilde etkili iletişim kurulmalıdır. Ailesi ile iletişim kurabilen çocukların cesaretleri artar. Cesaret duygusu gelişen çocuk ödül ile desteklenmelidir. Çocuğun yapmaktan çekindiği ve korktuğu durumlar ile ilgili konuşup, özgüveni ve cesareti arttırılmalıdır. Bu şekilde çocuk yaşamının ilerleyen dönemlerinde de ailesine veya arkadaşlarına karşı ifade etmek istediği durumları çekinmeden söyleyebilir.

İçine Kapanık Çocuk

Çocuklarda içine kapanıklığın başlıca sebebi çocuğun konuşmasına fırsat verilmemesi, dinlenilmemesi, ilgilenilmemesidir. Aileler çocuk ile konuşurken aktif bir dinleyici olmalıdır. Çocuğa dinlendiği baş sallayarak ve göz kontağı kurarak hissettirilmelidir. Yeterince dinlenmeyen ve ilgilenilmeyen çocuklarda özgüven eksikliği olur. Özgüven eksiliği içine kapanık çocuk davranışına neden olur.

Çocuğa “SEN” diye ifade kullanılması

Çocuğun davranışları hakkında konuşurken dikkat edilmesi gerekir. “SEN” ile cümleler kurmak çocuğu yargılar niteliktedir. “Sen odanı toplamadın mı? , Derslerini yapmadın mı sen?” gibi cümleler kurmak çocuk üzerinde suçluluk ve hissizliğe neden olur. Bu cümleler yerine  “Artık odanı toplaman gerektiğini düşünüyorum. Ben derslerini yapman gerektiğini düşünüyorum.” Şeklinde etkili iletişim kurulması çocukla olan etkileşimi kuvvetlendirir.

Beklentilerde Çocuğum Yaşının önemi

Çocuğun davranışları, yaşı ve yapısıyla uyum içerisindedir. Anne babalar çocuklarını eğitirken, onların yaşlarına ve yapılarına uygun sorumluluk vermelidir. Yapılması istenen şey çocuğun gelişim düzeyine uygun olmalıdır. Ebeveynler beklentilerini çocuklarının yaş grubunu göz önünde bulundurarak oluşturmalıdırlar. Çocuğa, yapabileceğinden daha basit bir iş vermek çocuğu o işten soğutur. Yapabileceklerinin üstünde bir iş vermek ise çocuğu zorlar. Sorumlulukları ağır gelen çocuk pes eder, başarısızlığı kabul etmeye başlar. Çocuğa görev ve sorumluluk vermeden önce bu durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

OKUYUCU YORUMLARI

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro