Televizyon ve Bilgisayar Oyunları Kısıtlanmalı mı? (III)

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının 1.ve 2. kısımları için aşağıdaki bağlantıları tıklayınız
Televizyon ve Bilgisayar Oyunları Kısıtlanmalı mı? (I)
Televizyon ve Bilgisayar Oyunları Kısıtlanmalı mı? (II)
Daha iyi anne, daha iyi baba olmak Çocuğunuzun ne izlediğini ve ne oynadığını değerlendirirken bu oyunların onlar üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmalısınız. Ödevlerinden geri kalıyor mu? Kitap okumaya ya da dışarıda oynamaya zamanı kalıyor mu? Farklı uğraşıları var mı? Aklı fikri sadece televizyon ve bilgisayarda mı? Bu noktalar dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır. Eğer çocuğunuzun çok fazla televizyon seyrettiğini ve bilgisayarda oynadığını düşünüyorsanız, bu etkinliklerin süresini kısıtlamalısınız.
Çok katı bir yaklaşım sergilemeye gerek yoktur. Örneğin arkadaşlarıyla birlikte sosyalleşerek bilgisayarda oynamasına izin verebilirsiniz. Yeni bir oyun aldığında veya bir oyunu bitirmek üzereyken müdahale etmezsiniz. Hafta sonlarında ve ödevlerini yaptığında bir ödül olarak daha fazla oynamasına izin verebilirsiniz. Hafta içinde ve normal programı içindeyken ise bunlara müsaade etmez onu farklı etkinliklere yönlendirebilirsiniz. Havanın kötü olması ya da çocuğunuzun hasta olması gibi durumlarda da esnek davranmak doğru olur.
Eğer çocuğunuz kendisini bir oyun veya programdan alamıyorsa sert uyarılarda bulunulmalı, “On dakikan var. Daha fazla televizyon yok!” “Bu oyunu bitiriyorsun ve bilgisayar kapanıyor!” gibi sert direktifler verilmelidir. Çocuklarınızın televizyonda izlediği programlara da dikkat etmeli, şiddet ve seks öğeleri içeren programları izletmemelisiniz. Siz her zaman yanında bulunamayıp ne seyrettiğini bilemeyebilirsiniz. Fakat en azından siz ortamdayken durumu kontrol etmeli ve çocuğunuza bazı programların sakıncalı olduğunu belirtmelisiniz. Çocuğunuz belki de yapacak daha iyi ve eğlenceli bir şey bulamadığından çok fazla bilgisayar oyunu oynuyor ve televizyon seyrediyor olabilir. Bu nedenle ona bazı seçenekler sunmanız yerinde olur.
Bulmacalar çözmek, resim yapmak, dolaşmaya çıkmak, bir arkadaşını eve davet etmek, birlikte bir hikâye okumak veya yazmak iyi fikirlerdir. Çocuğunuzun televizyonu nasıl izlediğine ve oyun oynarken hal ve hareketlerine dikkat edin. Normal olmayan bir durum fark ederseniz, sınırlamalarınızı gerçekçi bir biçimde planlayabilir ve durumu olması gerektiği gibi ayarlayabilirsiniz. Burada hedefiniz onun bu aktivitelere olan düşkünlüğü ile sizin onun üretken olması yönündeki isteğiniz arasındaki dengeyi kurmaktır.
