Çocuk Psikolojisi ve Ailenin Yaklaşımı

Çocuk Psikolojisi ve Ailenin Yaklaşımı
Çocukların başarılı olması, sağlam bir karaktere sahip olması aileleri mutlu eder. Anne ve babalar dürüst, saygılı, mutlu, öz güveni yerinde, çalışkan, cesur ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler yetiştirmek için çaba gösterirler. Bu nedenle en önemli araç iletişimdir. Çocuk psikolojisi için en büyük sorun doğru iletişimi sağlayamamaktır. İletişimdeki en önemli araç kendini ifade edebilmektir.
Çocuklar duygusal yoğunluk yaşadıkları zaman bir cümleyi tam olarak kurmakta güçlük çekerler. Ebeveyninin dinleyip dinlemediğini kontrol etmek isterler. Bazen ilk tepkiyi test edip iletişiminiz cesaretlendiriciyse konuşmalarını sürdürürler. Bir çocukta;
- Dikkat eksikliği
- Kendini ağlayarak ifade etme
- Hiperaktivite
- Öğrenme güçlüğü
- Huzursuzluk
- Uykusuzluk
- Altına kaçırma
- İştah azlığı
- Göz temasından kaçınma
- Sindirim sorunları
- Vücut ağrıları
- Hırçınlık
Gibi sorun yaşıyorsa bir şeyler yolunda gitmiyor demektir.
Çocuklardaki Psikolojik Etkilere Karşı Çözüm nedir?
1.adım; Çocuğu gerçekten dinleme.
2.adım; onu dinlediğimizi ve anladığımızı belli etme.
3.adım; Çocuğun gerçekten anlaşıldığını hissetmesini sağlamak.
Çocuğunuzu Gerçekten Dinleyin
Çocuğunuzun sözlerini doğru anlayıp çözümleyerek, kendi cümleleriyle ona geri iletmemek onu gerçekten dinlediğinizi gösterebilir. İnsanlar anlaşılmayı severler anlaşıldığı kişilere karşı olumlu duygular beslerler. Doğal olarak çocukları dinleme becerisi geliştikçe onlarda ebeveyni modelleyerek dinlemeye başlayacaklardır.
Duygularımız göstermiş olduğumuz davranışların kökenidir. Eğer duygularda sıkıntı varsa bu durum davranış olarak karşımıza çıkar. Bu gibi durumlarda problemin kökenine inmek, duygusal sorunu gidermeye çalışmak doğru yöntemdir. Göreceksiniz ki davranışlarda düzelecektir. Çocuğu dinlemek sadece kulakla yapılan bir eylem değildir. Dinlemek; mimik, göz, beden, kulak, ağız gibi organlarımızın hepsini aynı anda kullanarak yapabileceğimiz bir iştir.
Çocuğunuzu Dinlediğinizi ve Anladığınızı Gösterin
Ebeveyn koruyup kollamanın yanı sıra psikolojik, sosyal ve temel ihtiyaçları gidermekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra bazen destek almak gereklidir. Bir çocuk psikolojisi uzmanı eşliğinde tedavi programlarıyla beraber, içinde bulunan şartlar iyileştirilebilir. Ebeveynler çocuk psikolojisi hakkında ne kadar bilgili olursa hayatları bir o kadar kolaylaşır. Çocuklar sevgiyle beraber kendilerine kılavuz ararlar. Bu kılavuzluğu en doğru biçimde sağlayabilmek için ebeveynlerin de bu konu hakkında pedagoglardan yardım almaları gerekir.

Çocuk Psikolojisi ve Aile
Kuralcı anne ve baba
Ebeveynin çocuğa karşı tutumu çocuğun kişiliği ve karakterinde yaralara sebep olabilir. Bastırılmış duygular yaşamın ileri ki dönemlerinde saldırgan davranışlara dönüşür. Çocuğa kural koyarken mükemmeliyetçilik beklememek, kısıtlamamak gerekir. Baskı altında kalmış karakter ileride kendi kararlarını veremeyen, zayıf ve psikolojik bozukluğa yatkın kişilikleri oluşturur.
Güçlü Çocuk Psikolojisi İçin Çocukta Korkuyu Anlamak
Çocuk korkuyorsa muhtemelen ebeveynlerin yaptığı masum görülen “ yemeğini yemezsen iğne yapar doktor amca” gibi cümleler bilinçaltında travmalara sebep olduğundandır. Bu tür korkutmalar kaygı ve özgüven eksikliğine yol açar. Çocukta yaşamının ileri ki evresinde güvensizlik ve tehlike hissi uyandıracaktır.
Çocuğumun korkusuyla nasıl baş edebilirim?
Ebeveynler bu duyguyla beraber baş etmesi gerektiğini unutmamalıdır. Bu konuda kararlı olmalıdır. Çocuğu cesaretlendirmeli, iletişimini artırmalı ve çocuğun korktuğu şeye karşı odaklanmamasını sağlayarak ilgisini dağıtmalıdır.
Çocuğunuza Anlaşıldığını Gösterin
Çocukta özgüven
Başarılı ve sağlıklı bir toplum için kendini birer birey olarak gören öz güven sahibi güçlü bir çocuk psikolojisi örneği gösteren bireyler yetiştirmek gerekir. Çocukların sosyal ve eğitim hayatlarında kendilerini ifade edebilip, farkındalık yaratabilmeleri için ebeveynlerin çocuklarını koşulsuz sevdiklerini, güven hissinin tam olduğunu hissettirebilmelidirler. Bunun yanı sıra çocuğu dikkatli dinleyip, bir birey olarak kararlarına saygı duyarak, yapacağı hatalar karşısında da yanında olduğunu belli etmelidir.
Empati nedir?
Kendimizi karşıdaki insanın yerine koyup, onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmak ve onu anladığımızı “seni anlayabiliyorum, sana ve senin duygularına değer veriyorum fikrini. “mesaj halinde iletmemizdir. Çocuğumuza, çocukluğunu yaşama fırsatı verelim çocuğunuzu susmaya değil konuşmaya teşvik edin, kendi düşüncelerini açıklama fırsatı verin. Göremedikleri şeyi ona izah edin. Unutmayın ki her çocuk onaylanmak ister. Onlara sevginizi göstermekten kaçınmayın.
