Çocuğun Kendine Bakış Açısını Değiştirmek (II)
Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının 1.kısmı için tıklayınız
Onaylamanın ne kadar önemli olduğunu anlamak için kendi çocukluğunuza dönmeniz gerekir. Ebeveynleriniz size sevildiğinizi ve değer verildiğinizi hissettirmişse, muhtemelen siz yetişkinliğe geçerken kendinizle ilgili pozitif bir bakış açısına sahip olmuştunuz. Bunun tam tersi gerçekleşmişse kendinize bakışınızda olumsuzluklar filizlenmiş olabilir. Çocuğunuz sizden kabul görmeyi bekler.
Sizi memnun edemediğini düşünüyorsanız, beklentilerinizi yeniden gözden geçirmenizde fayda vardır. Beklentileriniz gereğinden fazla olabilir. Diğer yandan çok talep kâr ve baskıcı davranıyor olmanız da mümkündür. Daha gerçekçi düşünüp, çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmeniz halinde, ona daha tutarlı ve sağlıklı mesajlar vermeyi başarabilirsiniz.
Çocuğunuzun kendine bakışını düşündüğünüzde, utangaç davranışlar sergilemesi sizi endişelendirebilir. Genellikle utangaç çocukların zayıf bir benlik imajına sahip oldukları sanılır ama durum böyle değildir. Utangaç çocuklar en az girişken çocuklar kadar güven sahibi olabilir.
Öğretmenler utangaç görünen çocukların rahatça arkadaşlık kurabildiğini ve derslerinde başarılı olduklarını gözlemlemişlerdir. Çocuğunuz utangaçsa onu daha girişken olan diğer kardeşleri kadar sevdiğinizi bilmeye ihtiyaç duyar. Böyle bir onaylama ve sevgi görürse sağlıklı bir benlik imajı geliştirecektir. Kendine güveni eksik olan bir çocuk, bunun izlerini yaşamına yansıtacaktır. Kendini kötü hissettiğini söylemese de, arkadaşlık kurma konusunda zorluk çekmesi, yaşıtlarıyla sürekli bir yarış içerisinde olması, aksi tavırlar sergilemesi ve kapasitesini derslerine yansıtamaması bu tür bir ruh hali içinde olduğunu gösterir.
Eğer çocuğunuzun benlik imajının, kendine bakışının ve güven duygusunun olumlu ve yeterli olduğunu düşünmüyorsanız, okul rehberlik öğretmenine ya da bir terapiste başvurabilirsiniz. Bu duygular küçük yaşta değiştirilebilir. Bu dönemle ergenlik dönemine girmeden önce bu problem üzerinde yoğunlaşmanızda fayda vardır.
