Çocuğunuzu Obeziteden Nasıl Korursunuz?

Obezite, çocuk ve gençler için artık çok önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Fazla kilolu çocukların sayısı arttıkça sağlık da paralel olarak bozulmaktadır. Obezite olan çocukların arkadaş ilişkileri zayıflıyor, fiziksel aktiviteleri azalıyor, güven kaybı ve benzeri ruhsal sorunlar baş gösteriyor.
Çocuğunuzun Obezite Olmaması İçin Yapılacaklar
Obezite sorunu yaşayan çocuğunuz varsa ona karşı ne fazla eleştirel olmayın. Çözümleyici yaklaşım her zaman daha çok işe yarar. Çocuğun obezite olmaması için yapılacaklar şunlardır:
- Ayaküstü atıştırmalar yerine sağlıklı ara öğünler yapın. Meyveler, belirli miktar çerez onun açlığını keser. Bunu alışkanlık haline getirirseniz çok daha net bir sonuç elde edersiniz.
- Çocuğu kesinlikle diyete sokmayın. Bunun yerine daha sağlıklı beslenmesini sağlayın ve abur cuburlardan uzak tutun.
- Ona eğlenceli gelen yiyeceklerin sağlıklı alternatiflerini bulun.
- Evde genel beslenme düzenini tekrar gözden geçirin. Çocuğun obezite olması belki de fark etmeden sizin yüzünüzden olmuştur. Kendinizi de sorgulamakta fayda var. Üç beyaz denilen gıdaları evde ya sınırlı tüketin ya da hiç tüketmeyin. Yağ, un ve şekeri bol olan hazır besinleri evinize sokmayın.
- Çocuğu bilinçlendirmeye çalışın. Kafasındaki beslenme düzeninin sağlıkla alakası olmadığını anlatın. Sebeplerini açıklarsanız yediklerine dikkat etmesine daha çok etki edersiniz. Gerekirse onun sağlıklı yaşamı sevmesi için mutfakta beraber vakit geçirin. Sevdiği sebze ve meyvelerle yiyecekler hazırlayın.
- Dışarıdan verdiğiniz yemek siparişlerini durdurun. Obezitenin en çok Amerika’da olmasının sebebi insanların sadece hazır yemekler tüketmesidir. Çocuğunuzu pizzalar ve burgerlerden uzak tutmaya çalışın.
- Çocuğun beslenmesi ağırlıklı olarak sebze ve yoğurt içermelidir. Tokluk hissini artırmak için daha çok bakliyat tüketin.
- Sevmediği yemeği bitirmesi için ısrar etmeyin. Her istediğini yiyemediği için canı sıkılmış olabilir. Aşırı baskı ters tepebilir. Onu sağlıklı yaşamı sindirmesini sağlayın, baskı yapmayın.
- Besinleri ceza veya ödül aracı olmamalıdır. Aşırı yeme isteğinin arkasındaki sebepleri bulmaya çalışın.
- Yemek saatlerinde ve hep birlikte yemek yenmesi önemlidir. Tek başına dozu kaçırması kolaylaşır.
- Çocuğun yeme alışkanlığı fazla yemek üzerineyse ağır ağır ölçüleri küçültün. Birden olması sıkıntıya yol açabilir. Besin değeri yüksek gıdalar tercih edin.
- Çocukları az ve sık yemeye alıştırmaya çalışın. Bu alışkanlığı kazanmaları onlara hayat boyu bir ödül gibidir. Hem kiloları düzene girer hem de yaşamları boyunca aşırı kilolu olmazlar.
- Çocuğun spor yapması çok önemlidir. Bu konuda olabildiğince ona destek olun. Gerekirse bir spor dalı için salona kayıt yaptırın. Aktiviteleri günlük işlere yaymanız da fayda sağlar. Hareketli gün geçirmeye alışması oldukça önemlidir.
- Çocuğunuzun yedikleri kadar içtikleri de önemlidir. Çocukta obezite sorununun en büyük nedenlerinden biri şekerli içeceklerdir. Asitli her türlü içecekten uzak tutun. Asitli olmasa da buna soğuk çaylar da dahildir.
