Çocuğunuza Özür Dilemeyi Öğretin

Yetişkinlerde bile çoğu zaman özür dilemek çok zorken çocuktan bunu pat diye yapmasını beklemek pek mantıklı değildir. Ama yaptığı bir hatayı kabul etmesi ve sorumluluğunu alması için çocuğun özür dilemesi çok önemli bir kavramdır. Çocuklar genelde 2-7 yaş arasında yaptıkları hatayı kabul etmemeye meyillidirler. Bir suçu başkasının üzerine atmak gibi bir huyları vardır. Bu davranışları hataları için sorumluluk almak istemediklerinin en açık örneğidir.
Çocuğa Özür Dilemeyi Öğretirken Ne Yapılır?
Çocuklara özür dilemeyi öğretirken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Burada en önemli nokta yanlışın bilinçli mi yoksa bilinçsizce mi yapılmış olduğudur. Özür dilemeyi öğretme bilinçli olarak yapılan hatalarda ortaya çıkar. İstemeden kazara yapıldığı açık olan bir olayda çocuğu özür dilemeye zorlamak anlamsız olacağı gibi çocuğa haksızlık yapıldığı duygusu verir. Çocuğun bilinçli yaptığı bir hatadan dolayı özür dilemesi karakter gelişimi için son derece önemlidir. Ayrıca yaptığı hatanın sorumluluğunu alması ve hatalarını da diğer iyi özellikleri gibi kabul etmeyi öğrenmesi için de önem taşımaktadır.
Çocuğa özür dilemeyi öğretmek için şu noktalara dikkat edilebilir:
- Çocuğunuza örnek olmazsanız özür dilemenin önemini pek de anlamaz. Bazen gerektiğinde çekinmeden gözü önünde özür dileyin. Bir insanın hatasının farkında olması iyi bir şeydir. Kişilik bilincini güçlendirir. Ebeveyn olarak çocuğunuza uygun bir rol model olmaya çalışın. Gerektiğinde çocuğunuzdan da özür dilemekten çekinmeyin. Ona öğretmenin en etkili yollarından biri budur. Örneğin sinirli bir anınızda gereksiz yere bağırdığınızda çocuğunuzdan özür dileyin. Neden bu hatayı yaptığınızı açıklayın. Ondaki etkisi büyük olacaktır.
- Çocuğunuzun sadece olumsuz davranışlarına tepki vermeyin. Pozitif davranışlarına da değer verin. Eğer tam tersini yaparsanız hem çocuğun özgüven gelişimini kısıtlamış olursunuz hem de onu daha çok hata yapmaya zorlarsınız. Çocuklarda ve yetişkinlerde yapılan hataların çoğu kişisel olarak eksikliğini hissettiğimiz alanlarda yoğunlaşır. Olumlu bir kişilik geliştirmesi için çocuğun olumlu yönlerine de odaklanın. Nasıl davranmanız gerektiği konusunda gerekirse eğitim almaktan çekinmeyin.
- Çocuğunuz sizden özür dilediği zaman affedin. Böylece çocuğunuz özür dilemenin gücü yanında affetmenin de çok önemli bir şey olduğunu algılayacaktır.
- Arkadaşlarıyla ya da diğer kişilerle bir sorun yaşadığında onları konuşturun ve eğer gerçekten çocuğunuz hatalıysa özür dilemesini isteyin. Olaylara objektif bakmaya çalışmak her zaman size artı kazandırır. Çocuğu her zaman haklı olan aileler genelde kendi yaşamlarındaki eksiklikleri onlara yaşatmaya çalışan ailelerdir. Güç savaşına girmeyin.
- Çocuğunuzun hatalı olduğu konu kesin bile olsa asla özür dilemesi için zorlamayın. Önce onun bu konuda yaptığı hatayı bulmasını ve anlamasını sağlayın. Zaten aksi halde özür dilemek sadece durum kurtarmaya yarayan bir sözcük olacaktır. Bu da özür dilemenin içini boşaltır ve aynı hatanın defalarca yapılmasına neden olur.
