Çocuklarda Kekemelik

Çocuklarda Kekemelik Sorunu ve Tedavisi
Çocuklarda kekemelik sorunu genellikle tutulmalar, istemeden takılmalar, duraksamalar ve akıcı konuşma bozuklukları olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun başlıca sebebi kendini ifade etmeye çalışan çocuğun konuşurken heyecanlanması veya karşısında açıklama bekleyen bireylerin çocuğu suçlayıcı tavırlar içerisinde bulunmasından kaynaklanır.
Eğer bir çocukta dil peltekliği, diş ya da çene bozukluğu gibi sorunlar yoksa o çocuğun kekemelik gibi bir sorunla karşı karşıya kalmasının başlıca sebebi kendisini diğer insanlar karşısında yetersiz görmesinden kaynaklanır. Bu tür çocukların ilk önce ebeveynleri tarafından karakter olarak güçlendirici faaliyetlerde bulunmaları ve çocuğu topluma kazandırmaları gerekmektedir.
Çocuklarda Kekemeliğin İlk Sebepleri
Çocuklarda kekemeliğin ilk sebepleri ne yazık ki anne ve babalardır. Kavgalı, gürültülü bir aile içerisinde yetişen bir çocuk içgüdüsel olarak korkak yetişir. Korkusunu yenemeyen çocuk, bunu kekemelik olarak dışa yansıtır. Bu tür sorunlarla baş etmenin birinci yolu çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlamaktır. Konuşma problemini yenebilmesi için ona bol bol kitap okumalı ve eşlik edebileceği müzikler dinletilmelidir. Küçük tekerlemelerle dil yapısı güçlendirilmelidir.
Kekeme Çocuğun Okul Hayatı
Genellikle asabi öğretmenlerin ellerinde yetişen çocuklar da kekemelik sorunu yaşarlar. Bu çocuklar daha çok kendilerini ifade ederken dayak yeme, kötü söz işitme veya ceza alma korkusu ile söyleyeceklerini söylerken tutulurlar. Bu çocuklar için yapılacak en iyi şey bir psikolog desteği alarak çocuğa yardım etmeye çalışmaktır. Çocuğun önce özgüvenini kazanmasını sağlamalı, daha sonra bir birey olarak topluma kazandırma çalışmaları yapmalıdır. Örneğin küçük şiir yarışmaları veya edebi eser veya okul gazetesi gibi eğlenceli etkinliklere katılmasını sağlamalıdır.
Kekeme Çocuğun Toplumda Yeri
Eskiye göre daha bilinçli olarak yetişen toplum bireyleri kekemelik problemi olan bir bireye artık daha olumlu yaklaşıyor. Fakat buna rağmen topluma karışan kekeme çocuk veya birey arkasından kendisi ile dalga geçildiği hissini içinden atamıyor. Bu da genellikle kendine güvensizlik ve silik bir yaşam olarak geri dönüyor. Bu tür çocuk ya da bireylerin daha çok tekerleme ve müzik yöntemi ile kendilerini geliştirmeleri ve bağıra bağıra kitap okumaları gerekir.
Çocuklarda kekemelik kalıcı mıdır?
Bu soru bilimsel olarak değişebilmektedir. Örneğin kekeme çocuğun rahatsızlığı psikolojik mi yoksa nörolojik mi önce bunu bilmek gerekiyor. Zaten nörolojik sorun yaşayan çocuk kendisini farklı dengesiz hareketlerle de belli eder. Fakat psikolojik kekemelik yaşayan çocuk için bu sorun kalıcı değildir. Böyle bir sorun yaşayan çocuk ya aileden ya da dışarıdan başka bir bireyden şiddet ya da şiddet içerikli cümleler duymuştur. Veya aile çocuğun izlememesi gerek bir programı çocuğun yanında izlemeye kalkmıştır ve çocuk korku şoku yaşamıştır. Ya da kendine olan özgüvenini kırıcı bir hayatla karşı karşıya kalmıştır.
Bu tür sorunlar yaşayan çocukların kekemelikleri eğer ailede başka birinde, daha önce yaşanmamışsa, kalıcı olmayabilir. Bu durumda çözüm basit. Bir uzmandan yardım alınmalı ve hemen konuşma egzersizlerine başlanmalı, çocuk cümlelerini bitirene kadar aile onu sabırla dinlemeli ve çocuğun bunu bir silah haline getirip her istediğini yaptırmaya çalışmasına engel olunmalı.
Kekemelikte Çözüm Önerileri
Kekemelikte çözüm önerileri bir uzman desteği altında çocuğa bol bol tekerleme söyletmek ve ezberlemesini sağlayacak çocuk şarkıları dinletmektir. Bu sayede dil eğitimi desteği sağlanabilecek çocuk uzmanın verdiği eğitim ile de konuşma akıcılığına kavuşacak ve gelecek için iyi bir birey olarak yetişme fırsatı bulacaktır. Bu konuda ailelerin yapması gereken sabırlı olmak, ılımlı davranmak ve çocuk ile uyum içinde çalışmaktır.
