Çocuklara Ahlaki Değerler Nasıl Öğretilir?

Çocuklara Ahlaki Değerler Nasıl Öğretilir?
  • 1 Star
    Loading...

Çocuklara Ahlaki Değerler Nasıl Öğretilir?

Çocukların eğitimi ailede başlar. Aile çocuk için, minik model bir toplumdur. Birçok davranışı, çocuk ailede görerek ve yaşayarak kazanır. Bu nedenle anne babalar çocuklarını eğitirken, önce kendilerini kontrol etmelidir. Örneğin, sigara içen bir baba çocuğuna sigaranın zararlı ve kötü bir şey olduğunu anlatsa da çocuk anlamayacaktır.

 

Çocukları hayata hazırlarken, yaşamın her alanında çocuklara lazım olan ahlaki değerler de çocuklara öğretilmelidir.

 

Çocuklara öğretilmesi gereken ahlaki davranışlardan biri dürüstlüktür. Yalan söylememek, sonuçları kötü bile olsa doğruyu söylemenin gerektiği çocuklara anlatılmalıdır. Doğru söyleyen kişi başını önüne eğmek zorunda kalmaz. Yalan söyleyen kişiler, toplumda itibar ve saygı görmeyen kişilerdir. Dürüstlük kavramı, çocuklara uygulamalı olarak ta anlatılabilir.

Çocuklara Ahlaki Değerler Nasıl Öğretilir?

Çocuklara Ahlaki Değerler Nasıl Öğretilir?

Çocuğa öğretilmesi gereken ahlaki davranışlardan biri yardım severliktir. Yardım severlik, iyilik yapmak kişinin ruhunun olgunlaşmasını ve huzur bulmasını sağlar. Yardım sever kişiler, başkalarının mutluluğu ile mutlu olmayı becerebilen kişilerdir. Çocuğa yardım severlik kavramını öğretmek için, yoldan geçen yardıma ihtiyacı olan yaşlı bir teyzeye ya da amcaya birlikte yardım edin. Sokak hayvanlarına birlikte yem verin. İmkanlarınız ölçüsünde çevrenizde ekonomik yardıma ihtiyacı olan aileler varsa birlikte yardım edebilirsiniz.

 

Çocuklara öğretilmesi gereken ahlaki değerlerden biri saygıdır. Saygı, insan hayatının anahtar cümlesidir. İlişkiler saygı ve güven sayesinde uzun yıllar devam eder. Birebir insan ilişkilerinde saygı olduğu zaman, yani kişi kendi sınırlarını bilip, karşıdaki insanın sınırlarını tanıdığı zaman, sağlıklı iletişim kurulur. Hiç kimse saygısız bir insanla bir arada olmak istemez. Çocuklara saygı kavramı uygulamalı olarak öğretilmelidir. Kendisi için bir şey yapıldığı zaman, teşekkür etmesi öğretilmeli, büyükler konuştuğu zaman sözünün kesilmeden sonuna kadar dinlenmesi gerektiği anlatılmalıdır.

 

Çocuklara öğretilmesi gereken ahlaki değerlerden biri de merhamettir. Merhametli olmak, insanlara ve hayvanlara karşı bilerek kimseyi incitmemek, isteyerek kimsenin kalbini kırmamak, yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım etmek, merhametli olmanın bir gereğidir. Merhamet, insanı insan yapan temel kavramlardan biridir. Merhamet duygusu çocukluktan itibaren yaşanılarak kazanılan bir duygudur. Merhamet kavramı çocuklara uygulamalı olarak öğretilebilir. Çocuklara öğretilen her ahlaki erdem, çocuğu yaşama hazırlar. İyi bir insan olmasına yardımcı olur.

 

 

 

OKUYUCU YORUMLARI

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro