Çocuğum Giysi Seçiyor (II)

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının ilk kısmı olan Çocuğum Giysi Seçiyor (I) yazısını okumak için yazı adına tıklayınız.
Kıyafetlerle ilgili problmleri çocuğunuza seçenekler sunarak, onu bu seçimde aktif olarak görevlendirere ve alışverişini planlayarak aşabilirsiniz. Örneğin bir dükkana gittiğinizde ona neler alableceğini ve ne kadar harcayabileceğinizi belirtin. Daha sonra giysinin bedeni ve renginin seçiminde onu yönlendirin. Bakalım mavi pantolonuna uyabilecek içine mavi renk olan bir süveter bulabilecek misin? gibi yaklaşımlarla karar vermesini sağlayabilir. 20 liraya bu gömleği alabilirsin fakat 10 liradan 2 adet gömlek alabilirsin diyerek hesap konusunda kontrollü olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer beğemediiniz bir giysi seçerse İstersen daha küçük desenli bir kazak arayalım gibi bir yaklaşımla onu yönlendirebilirsiniz.
Eğer çocuğunuz sadece son moda giysilerle ilgileniyorsa, istediğini alabilir ya da anlaşma yoluna gidebilirsiniz. Ona pantolonu seçebileceğini ama gömleği sizin seçeneğinizi söyleyin. Tarzına o rengine ise siz karar vrsiniz. Dier yandan aksesuarlar üzerine yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Eğer istediği kıyafetlerin ya da aksesuarların bir kısmını alabileceğini bilirse, işinizi zorlaştırmayacaktır.
Maliyeti düşük tutmaya çalışmak her zaman önemlidir. Eğer son moda pahalı bir kıyafet beğenirse, benzer bir kıyafet bulacağınız ucuz mağazaları araştırmayı deneyin. 6 – 9 yaş arası çocuklar giysinin kalitesine değil, görünümüne önem verir. Bir başka çözüm ise istediği kıyafetin parasının yarısını karşılayıp diğer yarısını biriktirmesini sağlamaktır.
Maliyetin yanı sıra kullanışlılık da önemlidir. Bu yaştaki bir çocuk koşup oynamak ve keşfetmek ister. Bu nedenle pahalı, narin ve zor temizlenen kıyafetler seçmemek gerekir. Eğer kıyafet konusunda sıkça tartışıyorsanız durun ve düşünün. Bu durumun br irade savaşı haline gelmesini engelleyin. Aileler çocuğuna giysileri ile ilgili fikir belirtme ve seçme hakkı tanımalı, irade savaşına girmektense çocuğun düşüncelerini dikkate alıp, onun da birey olarak hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde giyinmesine yardım etmelidir. Bu konudaki tartışmalarınız sürdükçe, çocuk kıyafet konusuna daha çok odaklanacaktır. Fakat sakin ve uzlaşmacı bir tavır sergilerseniz, çocuğunuza karar verme olgusunu da sağlıklı bir biçimde öğretebilirsiniz. Belki kıyafetleri konusunda bazı fedakarlıklar yapmanız gerekecektir ama giysileri kullanarak çocuğunuzun kendine olan güvenini geliştirmek bu fedakarlığa değer
