Çocuğum Daha Fazla Özgürlük İstediğinde (IV)

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının diğer kısımları için aşağıdaki bağlantıları kullanınız
Çocuğum Daha Fazla Özgürlük İstediğinde (I)
Çocuğum Daha Fazla Özgürlük İstediğinde (II)
Çocuğum Daha Fazla Özgürlük İstediğinde (III)
Genel anlamda ilkokul çağındaki çocuklar gözetim altında tutulmalıdır.
Öncelikli olan konu güvenliktir. Tek başlarına okula giden 7 yaşındaki çocuklar yolda kendilerinden büyük çocukların sıkıştırmalarıyla karşılaşabilirler. 6 yaşında tek başına bisiklete binen bir çocuk ise düştüğünde yardım ihtiyacı içinde olabilir.
Gözetim, sosyal açıdan da gerekli bir olduğunuz çocuklar çabucak kızıp kavgaya tutuşabilir. Birbirlerini oyundan atabilir ve dışlayabilir. Böyle durumlarda arkadaşlarla iyi geçinme konusunda bazı hatırlatmalar gerekecektir.
Çocuğunuzun olgunluğunu ve yaşını dikkate aldıktan sonra bağımsızlık isteklerini özel olarak ele alın. Eğer yakındaki bir parka gitmek istiyorsa koşulları tespit edin.
Nasıl gideceği, kiminle olacağı ve ne kadar kalacağı kesin olarak belirlenmelidir. Çocuğunuzu en iyi tanıyan kişi sizsiniz. Eğer içinizden bir ses, “Yalnız gitmemeli!” diyorsa bu sese kulak verin. Bazen fazla korumacı görünebilirsiniz ama önlem almak gereklidir. Tedirgin olduğunuz bir durum söz konusuysa ya çocuğunuza başka bir uğraş bularak oyalayın yâda işinizi bitirip onu gitmek istediği yere götürün. Parka birlikte gidebilir ve o güven içinde oynarken siz de kitabınızı okuyabilirsiniz.
Eğer çocuğunuzla bu konuda sıkça tartışıyorsanız, tartışma anından farklı bir zamanda iki taraf da sakinleşmişken konuşmayı deneyebilirsiniz. Ona, “Sana izin vermeyeceğimi bildiğin birçok konuda gereksiz yere tartışıyoruz.” diyebilirsiniz. Bunun ardından izin vermeme nedenlerinizi sakince açıklayabilirsiniz. Kızgın olduğunda çocuğunuz sizi anlamayacak ve suçlayacaktır. Sakin bir biçimde endişelerinizi açıklar ve onun da bu konuda söyleyeceklerini dinlerseniz durumla ilgili olduğunuzu ona hissettirirsiniz. “Sana adil davranmıyormuşum gibi gelebilir.” cümlesi empati kurduğunuzu hissettirecektir. Böylelikle iletişim kurarak birbirinizi anlar ve sorunların üstesinden daha kolay gelirsiniz.
