Çocuğum Daha Fazla Özgürlük İstediğinde (III)

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının diğer kısımları için aşağıdaki bağlantıları kullanınız
Çocuğum Daha Fazla Özgürlük İstediğinde (I)
Çocuğum Daha Fazla Özgürlük İstediğinde (II)
Bırakın seçimlerini o yapsın. Örneğin odasının düzenine o karar versin. Böylelikle karar verme mekanizması gelişir.
Bu arada ona bazı zor görevler vererek başa çıkma becerisini geliştirmesini de sağlayabilirsiniz. Çiçekleri budayabilir, sebzeleri doğrayabilir, patatesleri püre haline getirebilir ya da tatlıyı yapmanıza yardım edebilir. Bu tarz işler masayı toplamak ya da kurmak gibi sıradan işlere nazaran öğretici etkinlikler olacaktır. Çocuğunuz bağımsızlığı konusunda direttikçe, kişisel sorumluluk almaktan kaçındığını görüp şaşırabilir ve rahatsız olabilirsiniz. Hâlâ ona yapılacak şeyleri hatırlatmanız gerekebilir. “Ödevini yap!” “Odanı topla!” “Yatma zamanı!” gibi söylemler sürecektir. Onun bakış açısına göre bütün bunlar sıradan ve keyifsiz eylemlerdir. O ise arkadaşları ile planlar yapmayı, büyük projelerle uğraşmayı, kitap okumayı ya da oyun oynamayı cazip bulmaktadır.
Ne kadar özgürlük vermeniz gerektiği konusunda diğer ebeveynlerle fikir alışverişi yapmanız yararlıdır. Aynı zamanda kendinize, “Çocuğum ne kadar olgun olabiliyor?”, “Güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçebilir
mi?” “Bir topun arkasından yola koşar mı?” “Arkadaşları ne olgunlukta?” , “Onu kötü yönlendirmeleri mümkün mü?” gibi soruları sormayı da ihmal etmeyin! Tüm bunları düşünürken çocuğunuzun ve arkadaşlarının yaş grubunu da hesaba katmalısınız. 7 yaşındaki çocuklar ebeveyne bağımlı olmasına karşın, 8 ve 9 yaşındaki çocuklar genellikle kendi başlarına zaman geçirebilir.
