Çocuğum Yemek Yemiyor Beğenmiyor

Çocuğum Yemek Yemiyor Beğenmiyor
  • 1 Star
    Loading...

Yemek Beğenmeyen Çocuk

Çocuğum Yemek Yemiyor Beğenmiyor

Yemek beğenmeyen çocuk genelde “Her yemekte aynı şey… Gibi sözlerle, ya yemek istemiyor ya da yemeği beğenmeyip mızmızlanıyor. ”

Bunlar ebeveynlerden sık sık duyulan şikâyetler… Beslenme konusu ebeveynlerin yumuşak tarafı. Elbette ki çocuğun gelişimi için beslenme hayati öneme sahiptir. Fakat üzerinde dikkatle durulması gereken diğer bir konu da çocuğun duygusal açıdan beslenmesi konusudur.

 

Çocuklar Neden Yemek Beğenmez

Çocuklar Neden Yemek Beğenmez

 

Organik sebepli olmayan beslenme problemlerinin birçoğu psikolojik kökenlidir

Kimi anne babalar toplumsal bir refleksle, iyi beslenmeyi çocuğun mutluluğunun ve iyi anne baba olmanın ölçütü olarak görürler. Çocuk iştahlıysa her şey iyidir, ama az yemek yiyorsa işler kötü gidiyor demektir. Böyle düşünen ailelerde yemek yemek, duygusal rahatlamadan ve ferahlamadan daha önemli addedilir.

 

Kendilerine vakit ayrılmayan, ilgilenilmeyen, sevgi görmediğini düşünen veya üzerlerine çok düşülen yemek beğenmeyen çocuk; beslenme konusunda inatçı davranarak aşırı koruyucu annelerini cezalandırıyor. Yahut ilgisiz babalarının dikkatini çekmeyi başarabiliyorlarsa, beslenme, çocukların yetişkinlere karşı kullandıkları bir silah haline gelebilmektedir.

 

Özellikle ülkemizde, yemek beğenmeyen çocuk için anne babaların çeşitli vaatlerle, yemek yemeye zorlaması yapılan en büyük yanlışlardandır.

 

Özellikle “yemek yersen şekerde vereceğim”, “yemeğini ye arkadaşlarınla oyna” gibi şartlandırıcı veya ödül niteliğinde yaklaşımlar mevcuttur. Bu tarz yaklaşımlar çocuklarda yemek yemeye karşı bir tutum sergilemelerine neden olacaktır. Bunun sonucunda beslenme sıkıntısı iştahsızlık gibi birçok sağlık sıkıntısı da beraberinde kendini gösterir.

 

Sağlıklı nesiller yetiştirmek için, çocuğa bebeklikten başlayarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak gerekir.

 



 

Çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için neler yapılabilir?

Nasıl çocuğun fiziksel beslenmesi hayati öneme sahipse, duygusal olarak beslenmesi de o denli önemlidir. Çocuğunuzun duygusal beslenmesi için gerekli olan ilgi, şefkat, onay, şartsız kabul gibi değerlerin hayatınızdaki yerini bir daha gözden geçirin.

 

Annenin yemek beğenmeyen çocuk için şartlandırıcı veya ödüllendirici yaklaşımları olabilir. Çocuk annesinin sadece yemek yeme konusunda kendisi ile ilgilendiğini fark edebilir. Anneden yemek sırasında çeşitli beklentilerini kabul etmesini isteyebilir ve yemek yeme zamanı da gereğinden fazla uzayabilir.

 

İştah, çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Çocuğun kalori ihtiyacı, 1 yaşın sonunda ve 2 yaşında, büyüme hızındaki yavaşlamaya bağlı olarak azalır.

 

Çocuklarda bazı yiyeceklere karşı geçici ilgi azlığı görülebilir; bu özelliğin bilinmesi, ailelerin çocuğu gereksiz yere yemeye zorlamalarını engelleyebilir.

 

Yemek için ayrılan zamanın kısıtlı olmaması gerekir. Yemek öncesinde el-yüz yıkamak, saçları taramak çocuğunuzun kendini daha zinde ve keyifli hissetmesini sağlayabilir. Yemek zamanı neşeli geçmeli, tüm aile bireyleri beraber olmalıdır.

 

Yemeğin sunumu, yemek beğenmeyen çocuk profili için bir başka faktördür. Yemek yerken çocuğunuzun merakını artırın ve ona farklı damak zevkleri sunun. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, tatsız, zevksiz, bulamaç türü şeylerle çocuğunuzun damak zevkini köreltmemektir.

 

Yemek yerken oturduğu sandalyenin konumu, yüksekliği, rahatlığı ve masaya uzaklığı, çocuğun beslenmesini etkiler. Aileler mümkünse çocuklarının boylarına göre sandalye almalıdırlar.

 

Aile bireylerinin yemek seçmemesi ve nimete karşı şükür göstermesi çocuğun sahip olacağı beslenme kültürünü etkiler. İmkânlar çerçevesinde damak tadını bozmadan oluşturulacak beslenme kültürü çocuk için de model olacaktır.

 

Çocuk yemek yeme konusunda başkalarıyla kıyaslan-mamahdır. Kıyaslamak hem aileyi strese sokar hem de çocukla iletişimi zedeler. Unutmayın; sağlıklı olmanın temel koşulu, çok yemek yemek değildir.

 

Özellikle cips, kola, çikolata gibi yiyecekler obeziteye sebep olmaktadır. Çocuğun fazla abur cubur tüketmesini engelleyin.

 

Yemek Beğenmeyen Çocuk Açlıktan Ölmez

Çocuğunuz az yediğinde ona karşı güç kullanmayın. Sevginizi veya çocuğunuzun size olan sevgisini göstermek için ‘yemek yeme’ eylemini aracı kılmayın.

 

Çocuğun yemek yeme konusundaki yaklaşımlarınızı düzelttiniz. Ama yemek beğenmeyen çocuk profili devam ediyor ve yemek yemediği için zayıflıyorsa ve yediklerini çıkarıyorsa mutlaka doktor ile görüşmelisiniz.

 

OKUYUCU YORUMLARI

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro