Kendine Güvenen Çocuk Yetiştirmek İçin Öneriler

Çocuk yetiştirmek çoğu zaman pek de üzerinde durulmayan bir konudur. Genellikle anne babalar kendi öğrendiklerinin yeterli olduğunu düşünerek çocuklarına ekstra bir şeyler vermek için çabalamazlar. Bazen zamanlar da müsait değildir. Ancak çocukların yeterince ilgi görmemesi ya da yetişme çağında özgüvenini destekleyen faaliyetler yerine onların karakterlerine yönelik yapılan konuşmalar çocuğun ileride ciddi problemler yaşamasına neden olabilmektedir. Birçok gencin hayatlarının baharında kriz dönemi yaşamalarının sebebi budur. Kendine güvenen çocuk yetiştirmek için anne babaların bazı noktalara dikkat etmesi, çocuk yetiştirirken daha hazırlıklı davranmaları gerekmektedir.
Çocukların Kendine Güvenerek Yetişmesi İçin Yapılacaklar
- Çocuğunuza güven sağlayın. Çocuğun tüm hayatını etkileyen bir davranış olabilir. Güven ve sevginin temelleri aile içinde atılır. Güven sağlamanızdan kasıt onlara devamlı baskı yapmak değil, hayat boyunca yanında olduğunuzu hissettirmektir. Çocuk tüm hatalarına rağmen, sizin sevginizin ve varlığınızın onunla olduğunu hissetmeli, paylaşmak istediklerini sizinle rahatça konuşabilmelidir. Çocuğunuza güven vererek onu birçok tehlikeden de kendiliğinden korumuş olursunuz. Sizinle her şeyini paylaştığı için birçok yanlışının farkına varacaktır.
- Çocuk yetiştirirken yapılacaklar içinde en önemli şey ona değer verdiğinizi belli etmektir. Çocuğunuza sadece var olduğu için değer verin. Varlığından mutlu olduğunuzu anlamasını sağlayın. Onu değerlendirirken başarısı ya da yaptığı hatalar belirleyici olmasın. Böylece yaptıklarının kendi değeriyle değil davranışlarıyla ilgili olduğunu anlar. Çoğu ailede çocuk sadece yaramazlık yapınca fark edilir. Yoğun iş yükünüz varsa bunu hafifletin ve çocuğunuzla daha çok ilgilenmeye çalışın. Annelere çok yük bağlandığı için baba da bu duruma yardımcı olabilir. Eşinizden çocuğu için yardım isteyin.
- Çocukla iletişim kurmak için özen gösterin. İletişim onun güvenle kendini anlatması için çok önemlidir. Odak noktanızı değiştirerek bunu sağlayabilirsiniz.
- Çocuklarınıza zaman ayırın. Onlarla vakit geçirin, paylaşımcı olun. Babaların en sık yaptığı hata onları annelerine bırakmak ve her şeyi annelerden beklemektir. Anne de çalışıyor olabilir ve siz de onun babasısınız. Bunun farkında olarak çocuğu yetiştirin.
- Çocuğunuz hata yaptığında onun kendisini değil yaptığı davranışı eleştirin. Yani yapılan yanlış bir davranış için çocuğunuzun varlığına dair hakaret etmeyin. Eğer gerçekten varlığından bıktıysanız daha akılcı çözümler bulabilirsiniz. Onun davranışı sonucunda neler olabileceğini, bu davranışın neden kötü olduğunu sebepleriyle sakince anlatın. Diğer türlü verdiğiniz her tepki hem etkisiz olur hem de özgüvenini zedeler.
- Çocuğunuzu çok abartmadan övün. Onun kötü davranışınızı nasıl çok kolay eleştirebiliyorsanız iyi davranışını da aynı kolaylıkla övebilmelisiniz. Olumlu davranışının da fark edilmesi onun ileride kendi varlığını daha nesnel değerlendirmesine katkıda bulunacaktır.
- Çocuğun kendine güvenmesi için en önemli etkenlerden biri ona saygı göstermenizdir. Benlik algısının gelişimine büyük katkı sağlar. Gerektiğinde kendi yaptığınız hatadan dolayı özür dileyecek kadar, sadece varlığı için ona saygı gösterin. Her varlık saygı duyulması gereken bir oluşumdur.
- Çocuğunuza her zaman emir verici ve baskılayıcı davranışlar gösterirseniz bu onun sadece yüzeysel olarak olaylara bakış açısı geliştirmesi neneden olur. Bu büyük ihtimalle ters tepki şeklinde açık verecektir. Emir vermek yerine rica etmeyi öğrenin, ondan içten bir şekilde ne istediğinizi, neden istediğinizi anlatın. İletişiminizin daha güçlü olması için aranıza duvarlar örmeyin.
- Çocuğunuzun güçlü yanlarına odaklanın. Yeteneğini ortaya çıkarmak ve kendine daha çok güven kazanmasını sağlamak için onun güçlü gördüğünüz yönlerine odaklanın.
- Çocuk yetiştirirken yapılması gereken en önemli şey belki de gerçekçi olmaktır. Çünkü ileride kendine güvenmesi ve başarılı olması için istediği bir şeye yönlenmesi hayati önem taşır. Birçok genç sadece anne babasının kendisiyle alakası olmayan istekleri yüzünden mutsuz ve başarısız bir hayat yaşayabilmektedir. Çocuğunuzun kendi isteklerini anlamasına ve geliştirmesine yardımcı olun.
- Çocuğa onun bakış açısıyla yaklaşın. Empati denilen bu kavram, onunla çok daha güçlü bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Empati sayesinde çocuk anlaşıldığını hisseder ve kendini yalnız hissetmez. Bu da onun ileride kendini güvende hissetmesi ve hayatta paylaşımcı olması için çok önemlidir.
Erken yaşlardan itibaren çocuğunuzla iletişiminizi güçlü tutun. Eğer eşinizle devamlı tartışıyorsanız ya da eşinizden boşanmışsanız bu sorunu çocuğa belli etmeyin. Çocuk psikolojisi tartışmaları güvensizlik, korku ya da sevgisizlik gibi algılar.
