Boşanmak Çocuğu Nasıl Etkiler? (II)

Anne ve babalar bu duygularla baş etmelidr. Çocuk ve aile arasında her zaman açık bir iletişim olmalı ve üzücü duyguların kabul edilebilir olduğu bilinmeidir. Çocuklar hislerini rahatça söyleyebilmeli ve aileler de kendi duygularını çocuğa anlatmaya çalışmalıdır. Sanırım bizim ayrılmamızdan kendini sorumlu tutuyorsun ama bu kesinlikle senin suçun değil gibi sözler çocuğu teskin edecektir.
Böyle bir durumda çocuk birkaç soru soracak ve ailelerin cevap vermekte zorlandığı durumlar yaşanacaktır. Babam nerede yaşayacak? Onu görebilcek miyiz? Annem dünyadaki tek kadın olsa onunla yeniden evlenir miydin gibi sorular aileleri zorlayacaktır.
Çocuk, ailelerinin artık birbirlerini sevmediğini anladığında, kendisi de artık yeterince sevmeyeceklerini düşünebilir. Bu nedenle sürekli sevildiğini duymaya ihtiyacı vardır. Anne ve babalar bu ayrılığın asla onu daha az sevmerine yol açmayacağını söylemeli ve onu hiç bir zaman terk etmeyeceklerini dile getirmelidir. Aynı zaman da çocuk büyükanne, büyükbabalarını ve sevdiği akrabalarını istediği zaman görebileceğini bilmelidir.
Çocuğun evden ayrıla aileleri düzenli olarak ziyaret etmesi son derece önemlidir. Bir çocuk hem annesini hem babasını sever. Ayrı olan anne ve babayla görüşmeler yapması onu rahatlatacaktır. Aileler çocuğu aralarındaki öfke ve rekabete dahil etmemeli ve onu taraf tutmaya zorlamamalıdır. Böyle bir kavganın ortasında kalan çocuk kendisini baskı altında ve karmaşa içerisinde hissedecektir.
Çocuğunuz yardımcı oluken duygularını ifade etmesine izin verin ve bunu sakin bir şekilde ele almaya çalışın. Öğretmenini bilgilendirmeten ve ondan bu konuda yardımcı olmasını istemekten çekinmeyin. Çocuğunuzun, boşanma durumunu akadaşları ile de paylaşmasına yardımcı olun. Böyle bir konuyu arkadaşlarına anlatmak istemeyebilir. Çünkü bu onu diğerlerinden farklı gösterdiğini düşünüp daha da incinebilir hale gelmekten korkar. Yine de durumu belirtip, bununla başa çıkabilirse daha güçlendiğini göreceksiniz
