Anne Babaların Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Hakkında Bilmesi Gerekenler

Dikkat Eksikliği Hiperaktive
  • 1 Star
    Loading...

Anne Babaların Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Hakkında Bilmesi Gerekenler

Oğlunuzun öğretmeni matematik dersinde onun dersine odaklanamadığını sürekli bir şeyleri kurcaladığını, yerinde duramayıp sürekli sırasından çıktığını söylüyorsa veya kızınızın kendi başına buyruk davrandığını bir şey yaptırmak için emirlerini birçok kez tekrarladıklarını ve gün boyunca onu yönlendirmeleri gerektiğini söylüyorsa çocuğunuzda dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu olabilir. Anne Babaların Dikkat Eksikliği /Hiperaktivite Hakkında Bilmesi Gerekenler nelerdir?

Dikkat Eksikliği/ Hiperaktivite tanısı nasıl konulur?

Dikkat eksikliği / hiperaktivite çocuklarda en yaygın görülen davranış bozukluğudur. Tedavisi çocuğun özelliklerine göre davranış ve ilaç tedavilerinin tek başına veya birlikte kombine edilmesi ile yapılır.

Bu davranış bozukluğunu ortaya çıkarma ve teşhisin konulmasında ebeveynlerin aktif rol alması çok önemlidir. Hiperaktivite tanısı için tek bir test yoktur ve bozukluğu düşündüren bulguların birçoğu kaygı bozukluğu (anksiyete), depresyon, uyku problemleri gibi birçok hastalıkta ve durumda görülebilir.

Kesin ve doğru bir tanı için, çocuk doktoru, psikolog veya dikkat eksikliği / hiperaktivite konusunda tecrübeli bir psikiyatriste ihtiyaç duyulmaktadır. Hekimleriniz ve psikoloğunuzun tanı koyabilmesi için iki kaynağa ihtiyacı olacaktır: Çocuğunuzun ev ve okul davranışları!

Doktorunuz genel olarak dikkat eksikliği/hiperaktivite tanısı için bu davranış bozukluğunu irdeleyen bazı temel tıbbi kitaplarda yer alan bilgileri klavuz olarak kullanacaklardır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı için:

 

Dikkat Eksikliği Gösteren Çocuklarda Ne Gibi Davranışlar Görülür?

  • Ayrıntılara dikkat etmeme ve sürekli hata yapma,
  • Dikkatini koruyamama, dikkatini kolayca kaybetme
  • Kendisine bir şey anlatıldığında dinlemiyormuş gibi davranma,
  • Verilen emirleri yerine getirmede zorlanma,
  • Organize yapması gereken işleri koordine edememe,
  • Yoğun düşünme gerektiren işlerden hoşlanmama veya yapmaktan kaçınma,
  • Sık sık eşyalarını kaybetme,
  • Yapması gereken günlük işlerini unutma.
Dikkat Eksikliği Hiperaktive Nedir?

Dikkat Eksikliği Hiperaktive Nedir?

 

Hiperaktivite Gösteren Çocuklarda Ne Gibi Davranışlar Görülür?

  • Sürekli elleri, ayakları kıpır kıpır olma ve durduğu yerde duramama, çocuk yaşta ise sürekli koşma, tırmanma isteği
  • Uzun süre aynı yerde oturamama, ders esnasında sürekli masasından ayrılma isteği
  • Sürekli konuşma, sessizce bir işi tamamlayamama
  • Kendine soru sorulduğunda sorunun tamamını dinlemeden cevap verme, başkaları konuşurken araya girerek sözü kesme
  • Bekleme gerektiren ya da sırayla yapılan işleri yapamama,

Dikkat eksikliği /hiperaktivite teşhisi konulabilmesi için yukarıda sıralanan belirtilerin 17 yaş altında ki çocuklar için 6 ve üzeri, 17 yaş üzerinde ise en az 5 tanesinin olması gerekir.

Ayrıca belirtilerin ara sıra ortaya çıkmaması yani sürekli olması gerekir. Yine tanı için depresyon, kaygı bozukluğu gibi hastalıkların olmaması ya da dışlanması gerekmektedir. Tanı en iyi şekilde belirtilerin en az iki gözlemci tarafından bildirilmesi (anne ve öğretmeni gibi) ile konulur.

Belirtiler zamanla değişebilir

Çocukların yaşı arttıkça belirtilerin değişebileceğini de unutmamak gerekir.

Örneğin küçük çocuklar hiperaktif davranışlar gösterme eğilimindedir. Çocuk ilkokula başladığında ise belirtiler hiperaktif davranış bozukluğundan dikkat eksikliği bozukluğuna kayabilir.

Çocuğunuzda yukarıda sayılan davranış bozuklukları varsa ve dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğundan şüphe ediyorsanız doktorunuzdan veya psikoloğunuzdan mutlaka bir anket formu alarak doldurunuz. Aynı anket formunu doldurması için sınıf ve rehberlik öğretmenine de veriniz. Bu şekilde kesin tanı için doktorunuza yol gösterebilirsiniz.

OKUYUCU YORUMLARI

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro