Çocuklar Nelerden Korkarlar?

Çocuklar Nelerden Korkarlar?
Çocuklar, algıları gelişmeye başladıkça seslerden korkmaya başlarlar. Bebekken etkilenmedikleri seslerden büyüdükçe korkmaya başlarlar. Gök gürültüsünden, arabanın korna çalmasından, çığlık, feryat vs bunun gibi alışılmış seslerin dışındaki seslerden çocuklar irkilir ve korkarlar. Çocukların duyduğu bu korku, doğal bir tepkidir.
Çocuklar 3-6 yaş döneminde öğrenilen korku ile tanışırlar. Algılayabildikleri her şeyden korkabilirler. Bu nedenle çocuklara bir şeyleri yaptırmak amacıyla korkutmak son derece yanlıştır. Sözümü dinlemezsen seni polis amcaya veririm, uyumazsan öcü gelir, seni götürür. Bunun gibi çocuğu korkutmak amacı ile söylenen sözler çocuğu olumsuz yönde etkiler. Çocukta bulunduğu ortama karşı güvensizlik hissi oluşturur.
Çocuklar nelerden korkarlar, çocuklarda görülen korku ve kaygılar nasıl giderilir, anne babalar çocuklarda görüle korkular için neler yapabilir, konusunu konuşuyoruz. 3-6 yaş dönemi çocuklar için somut nesnelerin kavrandığı dönemdir. Çocuk bu dönemde algılayabildiği gözle gördüğü şeylerden korkar. Bu dönemde çocukların en çok korktukları şeyler, genelde hayvanlardır.
Çocukların hayvanlardan korkmasının nedeni kendilerine zarar verebileceğini düşünmesidir. Çocuk hayvanlar karşısında savunmasızdır. Çocuklar algıları ile hayvanların zarar verebileceğini hissedebilirler. Bu nedenle çocuklarda görülen hayvan korkusu gerçek bir korkudur.
Bu dönemde çocuklar soyut olan nesneleri tam olarak algılayamazlar. Cin, şeytan, melek, bunun gibi soyut nesneleri algılayamadıkları için, çocuğun ben şeytandan korktum demesi gerçek bir korku değildir. Çocuğun yaşamadığı bir şeyle ilgili korktuğunu söylemesinin altında mutlaka başka bir şey vardır.
Çocuk soyut nesnelerden korktuğunu söylemesi, istediğini alması için başvurduğu bir yoldur. Çocuk akşam yatarken, korktuğunu söylüyorsa muhtemelen yalnız yatmak istemiyordur. Anne baba ile yatmak için, soyut nesnelerden korktuğunu söylemiş olma ihtimali yüksektir.
Çocukların korkuları hafife alınmamalıdır. Çocuk korktuğunu söylediği zaman çocukla dalga geçilmemelidir. Çocuğun yaşadığı korkular, çocukta kalıcı hasar bırakabilir. Bu nedenle çocuk korktuğunu söylediği zaman anne baba çocuğa güvende olduklarını hissettirmelidir.
Çocuk korktuğunu söylediği zaman kucağa alınmalı, mümkünse ortam değiştirilmeli, çocuğu korktuğu ortamda ya da korktuğu şeyle yalnız bırakmamalıdır. Korkan çocuğu sakinleştirmek için, güvende olduğu söylenmelidir. Çocuklar güven duygusunu hissettikleri zaman korkularını da yatıştırırlar.
