Çocuklarım Birbirinden Çok Farklı (III)

Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının 1. ve 2. kısımları için aşağıdaki bağlantıları kullanınız
Çocuklarım Birbirinden Çok Farklı (I)
Çocuklarım Birbirinden Çok Farklı (II)
Örneğin sporda çok başarılı olan ağabeyinin gördüğü ilgiye öfkelenen kardeş, spordan uzak durabilir. Bunun yerine sanat, dans ya da farklı birtakım özellikler geliştirerek kendisini göstermeye çalışır. Aradığı ilgiyi bulamadığı takdirde ise bu defa olumsuz davranışlara yönelir.
Okulda ve evde birtakım sorunlar çıkararak ebeveynlerinin onunla ilgilenmesini istemektedir. Mutsuzluğu artık çay olumsuz davranışları fazlalaşacak ve ebeveynleri tarafından daha çok eleştirilecektir. Bu nedenle bir kardeşin aile içindeki deneyimi diğer kardeşten çok daha farklı
olur. Ebeveynler çocuklarını farklı alanlara yönlendirmeye çalışabilir.
Bunun nedeni çocuklarının girdikleri bir rekabet sonucunda kendilerini başarısız hissetmelerini istememeleridir. Özellikle kendileri yetişirken böyle bir durumda kalmışlarsa, çocuklarını bu hayal kırıklıklarından korumak isterler. Fakat bu şekilde davranarak çocuklarının eğlence ve başarı duygusunu çalma ihtimali bulunmaktadır.
Kardeşler, ebeveynleri aralarındaki rekabetle ilgilenmediği takdirde aynı etkinliklerde başarıyla yer alabilir. Unutulmaması gereken, bir kardeş daha başarılı olsa da, diğerinin de övünülecek davranışlarının bulunup dile getirilmesidir. Bu yolla çocukların hiçbiri kendisini yetersiz hissetmeyecektir.
Çocuklar arasındaki farklılıkları ele almak, dikkat isteyen bir iştir. Çocuğunuzu tüm özellikleriyle, olduğu gibi kabul etmeli ve her şekilde hevesli ya da başarılı olduğu konulara yönlendirmelisiniz. Yapmak istemediği şeylere zorlamamalı ve ilgisini çekmeyen konularda bir şeyler yapmasını beklememelisiniz. Diğer yandan çocuklarınızı onların yanında asla kıyaslamamalı, birinin kendisini diğerinden aşağı hissetmesine yol açmamalısınız.
Bazen çocuklarınızla ilgili hayal kırıklıkları yaşamanız normaldir. Bazen, “İstediğim gibi futbol oynayamıyor.” , “Keşke erkek olsaydı.” veya “Keşke daha sosyal bir çocuk olsaydı.” gibi düşünceler aklınızdan geçebilir. Yine
de sizi hayal kırıklığına uğratan şeyi bir şekilde kabul etmelisiniz. Unutmayın ki çocuğunuzun sizin ağzınızdan olumsuz yargılar duyması son derece yanlıştır. Böyle yaptığınız takdirde, “Ben niye böyleyim?” ya da “Keşke kız kardeşim gibi olsaydım!” şeklinde sağlıksız düşüncelere kapılabilirler.
Farklılıkları ele almanın en iyi yolu saygılı bir tavır sergilemenizdir. “Sam okumaktan hoşlanıyor, Merve ise jimnastiğe meraklı.” gibi eşdeğer yorumlar yaparsanız, çocuğunuz farklılıklara saygı göstermeyi öğrenecek ve
bunu yaşamın doğal bir parçası olarak kabul edecektir. Unutmayın ki olumlu tavırlarınız kardeşlerin birlikte, sağlıklı ve kendilerini olumsuz fikirlere kaptırmadan büyümelerini sağlar.
