Çocuğum Uyku Zamanı Sıkıntısı Çekiyor (II)
Bu yazı bir devam yazısıdır. Yazının 1.kısmı için tıklayınız.
Bu yaştaki çocukların süregelen uyku öncesi alışkanlıklarını, ebeveynleri ile birlikte geliştirdikleri görülür. Bazı çocuklar uyumadan önce bir hikâye dinlemek, sohbet etmek, kucaklanmak ya da öpülmek ister. Kalabalık ailelerde ve yoğun günlerde, yatma zamanı çocuk ve ebeveyn için sakin iletişini kurabilecekleri tek zamandır.
Yatına zannını problemlerini birçok çocuk gibi çocuğunuz da yaşıyorsa, nedenini anlamaya çalışın. Onu gözlemleyin ve problemle ilgili konuşmayı deneyin. Belki karnı acıkmıştır ve atıştıracak bir şeyler istiyordur. Problem bu kadar basit bile olabilir. Belki de yatağın altında ya da odada hayali bazı yaratıklar ya da canavarlar olduğunu düşünüyordur ve böyle bir durumda uykuyu mümkün olduğu kadar geciktirmeye çalışıyordur. Uyurken yanında olmak, ışığı açık bırakmak veya sevdiği bir oyuncağıyla yatırmak iyi olacaktır. Diğer yandan kardeşleri ile aynı odayı paylaşmak da rahatlamalarını sağlayabilir.
Çocuğunuzun yatmak istememesinin bir diğer nedeni de yorgun olmayışı olabilir. Ebeveynler rahatlamak ve yalnız kalma isteklerini veya çocuğun uyku gereksinimini göz önünde bulundurarak, genellikle çocuğun kendi isteğiyle erken yatmasını ister. Fakat bu istek çocuk yorgun değilse pek de gerçekçi olmayacaktır. Çocuğunuzun yorgun olmadığını anladığınızda daha geç yatmasına izin verebilir ve esnek uyku zamanları belirleyebilirsiniz. Diğer
yandan uyku zamanını değiştirmeyebilir ama buna alternatif olarak çocuğun odasında sessizce oyun oynamasına, resim çizmesine ya da müzik dinlemesine izin verebilirsiniz.
